Wat moet u registreren?
In uw administratie moet u een aantal gegevens vastleggen. U mag hiervoor ook gebruikmaken van uw eigen managementsysteem. Tijdens de inspectie heeft u de gegevens van lopend en vorig kalenderjaar beschikbaar, inclusief bijbehorende onderliggende documenten.
Algemene gegevens:
- Van de aangekochte producten (zoals uitgangsmateriaal, meststoffen, reinigingsmiddelen):
- Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
- Hoeveelheid
- Gebruik (bijvoorbeeld op welke percelen)
- Datum van aankoop of aanvoer
- Verleende ontheffingen
- Van elke partij dierlijke mest die u aanvoert, bewaart u een verklaring van herkomst te bewaren. Bij voorkeur bewaart u deze verklaring bij het afleveringsbewijs van de partij mest.
- Van de afgevoerde producten: eigen verklaringen, afrekeningen en afleverbewijzen waarop staat:
- Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
- Hoeveelheid
- Datum van verkoop
- Gentechnologievrij-verklaringen voor aangevoerde niet biologische ingrediënten en hulpstoffen, afkomstig van levende organismen
- Verleende ontheffingen
- Ingangscontrole (voorbeeld ingangscontrole)
- Klachtenregistratie: ondanks zorgvuldig handelen kan het gebeuren dat er een klacht ontstaat over één van uw producten. Deze klachten moet u registreren en afhandelen (voorbeeld).
- Verleende ontheffingen
Voor plantaardige productie:
- Perceelsregistratie/teeltplan van het lopende- en vorige jaar. Als u landbouwtellingsplichtig bent heeft u de Gecombineerde Opgave van RVO.
- Mest:
- Overzicht aan- en afvoer dierlijke mest (verklaring van herkomst van dierlijke mest)
- Eventueel productie mest van eigen dieren (biologisch of gangbaar)
- Aanvoer/registratie van andere meststoffen
- Eigen berekening percentage A-meststoffen
- Aanvoer/registratie van gewasbeschermingsmaatregelen (voorbeeld)
- Oogstgegevens:
- Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
- Datum van oogsten
- Hoeveelheid (afgeleverd) product
- Bestemming van de verkochte landbouwproducten
Veehouderij:
- Vee-registratie, aan- en afvoer van dieren (managementsysteem)
- Perioden waarin de dieren toegang hebben tot weidegrond en uitlopen (bijvoorbeeld graslandgebruikskalender)
- Voor voeders:
- Afleverbonnen en samenstelling aangekochte mengvoeders
- Soort voeder met inbegrip van toevoegingsmiddelen
- Aandeel van de verschillende ingrediënten in het rantsoen
- Voor ziektepreventie, de behandelingen van ziekten en diergeneeskundige zorg betreft:
- Medicijnregistratie en logboek/veeartsadministratie
- Dubbele wachttijden die u moet aanhouden voordat u de betrokken dierlijke producten in de handel mag brengen
Bereiding van producten:
U mag uw biologische producten verwerken tot biologische levensmiddelen. U toont daarbij aan hoe u dit doet. Ofwel: wat zijn uw bedrijfsprocessen?
Voor de bereiding van biologische producten heeft u nodig:
- Een bedrijfsbeschrijving
U geeft een volledige beschrijving van uw bedrijf. Waar produceert u uw product, waar slaat u het op et cetera. Een processchema (schematische weergave van uw proces) en een plattegrond zijn onderdelen van de bedrijfsbeschrijving. - Kwaliteitsplan
In het kwaliteitsplan vermeldt u alle maatregelen die garanderen dat u aan de voorschriften van de verordening voldoet. Onderdeel van het kwaliteitsplan is ook een inventarisatie van de risico’s of (biologische) beheerspunten (BBP’s). - Ingangscontrole
Bij het ontvangst van biologische producten/ingrediënten controleert u zelf een aantal zaken:
- Verkoopbenaming van het product: bevat deze een verwijzing naar biologisch
- Naam van de leverancier
- Vestigingsplaats van de leverancier
- Code van de controle-organisatie
- Traceerbare code (bijvoorbeeld )
- Of de verpakking gesloten is (als dit van toepassing is)
Deze controle kunt u op twee manieren registreren:
- Via uw ingangscontrole op een apart formulier Ingangscontrole
- Door de pakbon af te tekenen. Dit kan alleen bij een procedure waarin u minimaal de bovenstaande controlepunten heeft beschreven
Als tijdens de ingangscontrole er iets niet klopt en u aan de biologische status van het product twijfelt, brengt u Skal Biocontrole hiervan direct op de hoogte. - Traceerbaarheid
Uw producten zijn altijd traceerbaar. In een procedure legt u vast hoe u de ingrediënten in het eindproduct traceert.