Skal is een stichting zonder winstoogmerk en wordt voor ongeveer 30% gefinancierd door het ministerie van LVVN. De overige 70% zijn inkomsten uit jaarbijdragen, inspecties, productspecificaties en dergelijke. Deze bedragen worden via zogenaamde ‘retributies’ bij biologische bedrijven in rekening gebracht. De tarievenstructuur van Skal is gebaseerd op toezichtarrangementen per doelgroep. Per doelgroep gelden aparte tarieven.
Skal werkt met drie verschillende jaarbijdragen per toezichtarrangement: de algemene jaarbijdrage, de certificatiebijdrage en de toezichtbijdrage.
De jaarbijdrage wordt gebruikt voor de vaste organisatiekosten en -uren voor bijvoorbeeld communicatie, juridische zaken, kantoorautomatisering en personeelsbeheer. De certificatiebijdrage is bedoeld voor de afhandeling van het certificatieproces voorafgaand aan de afgifte van het bio-certificaat. De toezichtbijdrage wordt ingezet voor de uitvoering van het aanvullende toezicht via onder andere gerichte inspecties en monstername.
Landbouwbedrijven en bereidingsbedrijven met een jaarlijkse omzet kleiner dan € 50.000 (in het voorgaande jaar) én 100% biologisch, zijn vrijgesteld van de bovengenoemde jaarbijdragen. Voor deze bedrijven werd tot 2024 een lager tarief in rekening gebracht, per 2024 is dit tarief komen te vervallen. Zo blijft de biologische sector toegankelijk voor kleinschalige bio-bedrijven.
Let op: de vrijstelling geldt niet voor de overige tarieven met betrekking tot bijvoorbeeld de aanmelding, inspectiekosten, perceelsregistratie of het aanvragen van een ontheffing.
In tarievenblad 2024 vindt u alle tarieven van Skal.
Tarievenblad 2024
Rate sheet 2024
Tarievenblad 2023
Rate sheet 2023