Mobile menu trigger

Over ons
Header paprikas

Toezichthouder op de biologische
keten in Nederland

image

De groei van biologisch in getallen.

Hoe ziet de ontwikkeling er uit van het aantal biologische ondernemingen sinds 2015?

image

Heeft u een klacht of een bezwaar?

Neem contact met ons op!

Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht houden op de hele biologische keten in Nederland. Via toezicht houden, certificeren en informeren, zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product voor de consument.

Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Zo dragen we als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europese keurmerk.

Dit doen we in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van LNV heeft Stichting Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.

Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten

De Europese verordening geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft gekozen voor een eenduidige structuur: één controlerende autoriteit die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Dit maakt Skal een unieke organisatie.

Produceert, bewerkt of verhandelt uw onderneming biologische producten?

Skal Biocontrole is dé instantie waar bedrijven zich biologisch door laten certificeren. Voor het certificeren doorloopt een bedrijf een aantal stappen:

  • aanmelding en toelatingsonderzoek
  • registratie van de aangemelde biologische activiteit(en)
  • omschakelperiode: alleen voor land- en tuinbouwbedrijven
  • officiële certificatie. Het bedrijf ontvangt een biologisch certificaat en mag het biologisch keurmerk gaan gebruiken op producten. Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product tot stand is gekomen volgens de geldende biologische EU wet- en regelgeving.

Meer informatie of aanmelden?

Kom meer te weten over aanmelden en omschakelen en certificeren.
Ook kunt u altijd contact met ons opnemen per mail: info@skal.nl, dan wel per telefoon: 038- 426 81 82.

Biologisch EU-keurmerk

De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel het groene blaadje genoemd.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk.

Verschillende keurmerken

Ook producten met een Nederlands EKO- of Demeter-keurmerk zijn biologisch. Dit zijn aanvullende keurmerken voor gecontroleerde biologische producten waarvoor bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen zijn verricht. Als er op de verpakking een EKO- of Demeter-keurmerk staat, staat er ook altijd het Europees biologisch keurmerk op..

Op de website van Stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, leest u meer over de diverse keurmerken.

Bestuur

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Bestuurslid Skal op voordracht van BioHuis

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Voorzitter

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

bestuurslid op voordracht van BioNederland

Robert van Gorcom

Robert van Gorcom

Penningmeester Skal

Dhr. A. (Albert) Vermuë

Dhr. A. (Albert) Vermuë

bestuurslid

Nieuws

27 02 2023

Net gecertificeerd: Othmar Bierbrouwerij

Familiebedrijf Othmar Bierbrouwerij uit het Twentse Ootmarsum brouwde al natuurlijke bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot. Binnenkort wordt hun pils Othmar Goud biologisch gebrouwen. Het Skal-certificaat hebben ze al ontvangen.

Lees meer
16 02 2023

Biologische certificaten ook in TRACES beschikbaar

Biologische certificaten zijn nu ook beschikbaar in TRACES. Voorlopig blijven de certificaten ook beschikbaar in mijn.skal.nl.

Lees meer
08 02 2023

Inloggen mijn.skal.nl nu ook via eHerkenning

Per vandaag is het mogelijk in het klantenportaal mijn.skal.nl ook in te loggen via eHerkenning. Skal voert deze inlogmethode door om de online veiligheid van gebruikers te borgen.

Lees meer

Blog

Hoe word je inspecteur landbouw bij Skal?

'Als inspecteur bezoek je veel verschillende bedrijven. Een goede opleiding is dan natuurlijk heel belangrijk. Ik ben Lynn van der Steuijt en werk sinds augustus 2021 als inspecteur landbouw bij Skal. In deze blog vertel ik iets over de opleiding tot landbouwinspecteur.'...

Lees meer

Online biologische producten verkopen?

Wellicht vraagt u zich af: ‘Registreren of certificeren van online verkoop van biologische producten? Moet dat ook? Het antwoord daarop is volmondig ja!

Lees meer

Starten met biologische producten?

U bent een enthousiaste betrokken teler of veehouder en wil daar in meebewegen. Maar hoe start ik als biologische teler? Waar begin ik en waar moet ik aan voldoen?

Lees meer

Vacatures

Inspecteur Landbouw in Noord-Nederland

Als inspecteur Landbouw voer je inspecties uit bij exploitanten om te toetsen of zij voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan certificatie.

Lees meer

Inspecteur Verwerking & Handel Zuid-Holland

Als inspecteur Verwerking & Handel voer je inspecties uit bij exploitanten om te toetsen of zij voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan certificatie....

Lees meer

Certificatiemedewerker landbouw

Als Certificatiemedewerker controleer je de volledigheid en correctheid van de rapporten die onze inspecteurs opstellen tijdens een inspectie.

Lees meer
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle