Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht houden op de hele biologische keten in Nederland. Via toezicht houden, certificeren en informeren, zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product voor de consument.
Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.
Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten
Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Zo dragen we als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europese keurmerk.
Dit doen we in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van LNV heeft Stichting Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.
Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten
De Europese verordening geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft gekozen voor een eenduidige structuur: één controlerende autoriteit die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Dit maakt Skal een unieke organisatie.
Skal Biocontrole is dé instantie waar bedrijven zich biologisch door laten certificeren. Voor het certificeren doorloopt een bedrijf een aantal stappen:
Kom meer te weten over aanmelden en omschakelen en certificeren.
Ook kunt u altijd contact met ons opnemen per mail: info@skal.nl, dan wel per telefoon: 038- 426 81 82.
De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel het groene blaadje genoemd.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk.
Ook producten met een Nederlands EKO- of Demeter-keurmerk zijn biologisch. Dit zijn aanvullende keurmerken voor gecontroleerde biologische producten waarvoor bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen zijn verricht. Als er op de verpakking een EKO- of Demeter-keurmerk staat, staat er ook altijd het Europees biologisch keurmerk op..
Op de website van Stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, leest u meer over de diverse keurmerken.
Bestuurslid Skal op voordracht van BioHuis
Voorzitter
bestuurslid op voordracht van BioNederland
Penningmeester Skal
bestuurslid
Als een woestijnherder reist beroepsimker Elmar Mook naar eigen zeggen met zijn bijen van oase naar oase. Om zijn honing biologisch te mogen noemen, moet hij zorgen dat zijn bijen uit de buurt blijven van gangbare gewassen en bewijzen dat de bronnen van nectar en stuifmeel toegestaan zijn. Hiervoor levert...
Lees meerEr wordt glufosinaat teruggevonden in diverse biologische importproducten. Glufosinaat is een niet selectief, breedspectrum herbicide dat qua structuur en werkwijze lijkt op glyfosaat. Glufosinaat is niet toegestaan tijdens de teelt van biologische producten. In monsternames en analyses moet rekening worden gehouden met dit risico.
Lees meerDe Britse regering stelt de verplichting om bij biologische handel vanuit de Europese Unie (EU) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) een Certificate of Inspection (COI) mee te sturen opnieuw uit. De ingangsdatum is nu verzet naar 1 februari 2025.
Lees meer'Weidegang is een belangrijk onderdeel van de biologische wetgeving. En er zijn best wel eens vragen over. Daarom heb ik, Lynn van der Steuijt, inspecteur landbouw, een blog geschreven over waar ik op let als ik de weidegang inspecteer.'...
Lees meer‘Als een bedrijf echt wil gaan voor biologisch, is dat vaak meteen duidelijk. Zij zijn voorbereid op wat Skal wil zien bij een inspectie. Klopt het wat we zeggen en kunnen we dit aantonen?' Ik ben Marieke van der Bas, inspecteur verwerking, en vertel in deze blog over wat ik...
Lees meer'Als inspecteur bezoek je veel verschillende bedrijven. Een goede opleiding is dan natuurlijk heel belangrijk. Ik ben Lynn van der Steuijt en werk sinds augustus 2021 als inspecteur landbouw bij Skal. In deze blog vertel ik iets over de opleiding tot landbouwinspecteur.'...
Lees meerBen jij een bedrijfsjurist met kennis van het privaat- en arbeidsrecht? En zoek jij naar een baan bij een organisatie met maatschappelijke betrokkenheid?
Lees meerBen jij een jurist met kennis van bestuursrecht? Zoek jij naar een baan bij een organisatie met maatschappelijke betrokkenheid?
Lees meerBen jij die doorgewinterde Finance manager die ook houdt van organisatorisch vorm geven?
Lees meer