Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht houden op de hele biologische keten in Nederland. Via toezicht houden, certificeren en informeren, zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product voor de consument.
Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.
Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten
Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Zo dragen we als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europese keurmerk.
Dit doen we in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van LNV heeft Stichting Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.
Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten
De Europese verordening geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft gekozen voor een eenduidige structuur: één controlerende autoriteit die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Dit maakt Skal een unieke organisatie.
Skal Biocontrole is dé instantie waar bedrijven zich biologisch door laten certificeren. Voor het certificeren doorloopt een bedrijf een aantal stappen:
Kom meer te weten over aanmelden en omschakelen en certificeren.
Ook kunt u altijd contact met ons opnemen per mail: info@skal.nl, dan wel per telefoon: 038- 426 81 82.
De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel het groene blaadje genoemd.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk.
Ook producten met een Nederlands EKO- of Demeter-keurmerk zijn biologisch. Dit zijn aanvullende keurmerken voor gecontroleerde biologische producten waarvoor bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen zijn verricht. Als er op de verpakking een EKO- of Demeter-keurmerk staat, staat er ook altijd het Europees biologisch keurmerk op..
Op de website van Stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, leest u meer over de diverse keurmerken.
Bestuurslid Skal op voordracht van BioHuis
Voorzitter
bestuurslid op voordracht van BioNederland
Penningmeester Skal
bestuurslid
Familiebedrijf Othmar Bierbrouwerij uit het Twentse Ootmarsum brouwde al natuurlijke bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot. Binnenkort wordt hun pils Othmar Goud biologisch gebrouwen. Het Skal-certificaat hebben ze al ontvangen.
Lees meerBiologische certificaten zijn nu ook beschikbaar in TRACES. Voorlopig blijven de certificaten ook beschikbaar in mijn.skal.nl.
Lees meerPer vandaag is het mogelijk in het klantenportaal mijn.skal.nl ook in te loggen via eHerkenning. Skal voert deze inlogmethode door om de online veiligheid van gebruikers te borgen.
Lees meer'Als inspecteur bezoek je veel verschillende bedrijven. Een goede opleiding is dan natuurlijk heel belangrijk. Ik ben Lynn van der Steuijt en werk sinds augustus 2021 als inspecteur landbouw bij Skal. In deze blog vertel ik iets over de opleiding tot landbouwinspecteur.'...
Lees meerWellicht vraagt u zich af: ‘Registreren of certificeren van online verkoop van biologische producten? Moet dat ook? Het antwoord daarop is volmondig ja!
Lees meerU bent een enthousiaste betrokken teler of veehouder en wil daar in meebewegen. Maar hoe start ik als biologische teler? Waar begin ik en waar moet ik aan voldoen?
Lees meerAls inspecteur Landbouw voer je inspecties uit bij exploitanten om te toetsen of zij voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan certificatie.
Lees meerAls inspecteur Verwerking & Handel voer je inspecties uit bij exploitanten om te toetsen of zij voldoen aan de wettelijke eisen die gesteld worden aan certificatie....
Lees meerAls Certificatiemedewerker controleer je de volledigheid en correctheid van de rapporten die onze inspecteurs opstellen tijdens een inspectie.
Lees meer