De praktijk leert dat het voor exploitanten vaak heel lastig is om volledige inzage in een input te krijgen. Skal komt met de Skal Inputlijst tegemoet aan een belangrijke wens van de biologische sector om meer openheid te geven over middelen die zijn toegestaan in de biologische productie in Nederland. Hoe meer middelen op de lijst, hoe meer keuze de biologische exploitant heeft.
Hieronder vindt u een FAQ over de Skal Inputlijst. Hierin vindt u zowel antwoord op vragen van exploitanten als ook van leveranciers van inputs.
Open de inputlijst
Skal gebruikt de term inputs als verzamelnaam voor alle producten en stoffen die niet biologisch gecertificeerd kunnen worden maar die wel gebruikt mogen worden in de biologische landbouw. Welke producten en stoffen dit zijn, is vastgelegd in Verordening (EU) 2021/1165.
Skal certificeert geen inputs omdat ze niet onder de werkingssfeer van de Europese biologische verordening vallen.
De Skal Inputlijst (middelenlijst) is een publieke lijst van commerciële middelen die gebruikt mogen worden in de biologische productie in Nederland. De Skal Inputlijst beperkt zich tot gewasbeschermingsmiddelen (Bijlage I van Verordening (EU) 2021/1165), meststoffen (Bijlage II van Verordening (EU) 2021/1165) en voedermiddelen en toevoegingsmiddelen voor diervoeders (Bijlage III van Verordening (EU) 2021/1165).
De middelen op de Skal Inputlijst zijn aantoonbaar samengesteld uit stoffen die wettelijk zijn toegestaan en voldoen aan Bijlagen I, II of III van Verordening (EU) 2021/1165. Inputs op buitenlandse inputlijsten of die gecertificeerd zijn door andere controle-instanties zijn niet automatisch toegestaan in de Nederlandse biologische sector omdat de evaluatiecriteria kunnen verschillen.
De Skal Inputlijst wordt opgesteld door en is eigendom van Skal. Voor het beoordelen van de middelen maakt Skal gebruik van het biologische onderzoeksinstituut FiBL Zwitserland. Leveranciers en producenten die een product op de Skal Inputlijst willen plaatsen, dienen een evaluatieverzoek in bij FiBL. FiBL Zwitserland adviseert Skal. Skal besluit uiteindelijk over plaatsing op de Skal inputlijst. Bij moeilijke dossiers schakelt Skal de expertise van de Nederlandse adviesgroep in.
Informatie over samenstelling en productieproces is meestal niet beschikbaar voor u als exploitant. Om u te helpen met het zoeken naar toegestane meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en diervoederadditieven, heeft Skal samen met het Zwitserse onderzoeksinstituut FiBL de Skal Inputlijst opgesteld.
Bij de keuze van een adviseur heeft Skal gelet op zaken als onafhankelijkheid en bewezen expertise met het beoordelen van inputs. FiBL Zwitserland voldoet aan deze voorwaarden.
Het gebruik van inputs is alleen toegestaan wanneer andere biologische teeltmaatregelen of biologische diervoeders onvoldoende blijken. Daarnaast moeten de producten van natuurlijke oorsprong zijn en kent het productieproces geen chemische stappen. Voor gebruik van de middelen op de Skal Inputlijst gelden de in Nederland van toepassing zijnde gebruiksvoorschriften.
De Skal Inputlijst wordt regelmatig geüpdatet (3 tot 4 keer per jaar). Wanneer een leverancier besluit om een middel niet langer te registreren, verdwijnt het middel van de Skal Inputlijst. Het is dus mogelijk dat een product dat u dit jaar gebruikt, volgend jaar niet meer op de Skal Inputlijst staat. Controleer daarom elk jaar of de middelen die u gebruikt nog op de Skal Inputlijst staan. Voor verwijderde middelen hanteert Skal een opgebruiktermijn van maximaal 12 maanden of korter als de wettelijke opgebruiktermijn korter is dan 12 maanden. De toegestane middelen van het afgelopen jaar kunt u opzoeken in het archief.
Op de Skal Inputlijst kunt u middelen vinden die in de biologische productie zijn toegestaan:
Middelen die niet op de Skal Inputlijst staan, zijn:
Met de zoekcriteria kunt u eenvoudig in de Skal Inputlijst zoeken welke producten zijn toegestaan. Zoeken kan op categorie (bijvoorbeeld stikstofrijke meststoffen), op productnaam of op de naam van de leverancier. Meer gedetailleerde informatie verkrijgt door op de productnaam te klikken. Voor meer uitleg zie de handleiding.
U toont de inspecteur de 'Verklaring voor gebruik in de Nederlandse biologische sector'. Deze kunt u op de website bekijken en geprint of digitaal in uw administratie opslaan. Voor nadere uitleg zie de handleiding van de Skal Inputlijst.
Nee, registratie op de Skal Inputlijst is dus niet verplicht, maar heeft grote voordelen voor exploitant én leverancier:
Wij adviseren u uw leverancier te motiveren om het middel (meststof, bodemverbeteraar, gewasbeschermingsmiddel of diervoederadditief) te laten registreren voor de Skal Inputlijst. U kunt er ook voor zorgen dat u over informatie beschikt waaruit blijkt dat het middel gebruikt mag worden.
Wanneer u middelen koopt die niet op de Skal Inputlijst staan en u ook niet kunt aantonen dat ze gebruikt mogen worden in de Nederlandse biologische sector, beoordeelt Skal dit als een afwijking bij de jaarlijkse inspectie. Dit geldt ook voor middelen die wel op de Skal Inputlijst hebben gestaan, maar hiervan zijn verwijderd en waarvan de opgebruiktermijn is verstreken.
U dient tijdens de inspectie de volledige receptuur en volledige inzage in het productieproces te kunnen geven om aan te tonen dat het gebruikte middel is toegestaan. Deze informatie voegt de inspecteur toe aan het inspectierapport.
De beoordeling van het middel vindt plaats op het kantoor van Skal. De kosten van de beoordeling door Skal worden aan u doorberekend. Skal is genoodzaakt deze kantoorinspectie jaarlijks uit te voeren als u het gebruik van het middel voortzet.
Niet voldoen aan de voorwaarden is een ernstige afwijking. De zwaarte van deze afwijkingen kan Skal aanpassen op basis van het gebruikte middel.
Skal schrijft afwijkingen voor de volgende constateringen:
Een leverancier van inputs dient hiervoor een aanvraag in bij FiBL Zwitserland. Lees meer over het aanleveren van een dossier bij FiBL. Contactpersoon bij FiBL is Pia Pedross. Alle communicatie met FiBL vindt plaats in het Engels.
Alle meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en diervoederadditieven die voldoen aan de voorwaarden zoals gesteld in Verordening (EU) 2018/848 en Verordening (EU) 2021/1165 en die op de Nederlandse markt toegelaten en beschikbaar zijn, komen in aanmerking voor opname op de Skal Inputlijst.
Zie ook vraag 7: “Voor welke middelen kan ik de Skal Inputlijst raadplegen?” voor een lijst van middelen die op de Skal Inputlijst staan.
Ja, ook enkelvoudige producten worden volgens dezelfde procedure behandeld. Dikwijls worden er aan een middel nog andere stoffen toegevoegd die niet vermeld staan op het label. Skal beoordeelt een middel op basis van de volledige receptuur.
Nee. Een leverancier dient zelf een dossier samen te stellen en dit aan FiBL te sturen. Lees meer over het aanleveren van een dossier bij FiBL.