Mobile menu trigger

Wat moet u registreren?

In uw administratie moet u een aantal gegevens vastleggen. U mag hiervoor ook gebruikmaken van uw eigen managementsysteem. Tijdens de inspectie heeft u de gegevens van lopend en vorig kalenderjaar beschikbaar, inclusief bijbehorende onderliggende documenten.

Algemene gegevens:

  • Van de aangekochte producten (zoals uitgangsmateriaal, meststoffen, reinigingsmiddelen):
    • Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
    • Hoeveelheid
    • Gebruik (bijvoorbeeld op welke percelen)
    • Datum van aankoop of aanvoer
    • Verleende ontheffingen
    • Van elke partij dierlijke mest die u aanvoert, bewaart u een verklaring van herkomst te bewaren. Bij voorkeur bewaart u deze verklaring bij het afleveringsbewijs van de partij mest.
  • Van de afgevoerde producten: eigen verklaringen, afrekeningen en afleverbewijzen waarop staat:
    • Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
    • Hoeveelheid
    • Datum van verkoop
  • Gentechnologievrij-verklaringen voor aangevoerde niet biologische ingrediënten en hulpstoffen, afkomstig van levende organismen
  • Verleende ontheffingen
  • Ingangscontrole (voorbeeld ingangscontrole)
  • Klachtenregistratie: ondanks zorgvuldig handelen kan het gebeuren dat er een klacht ontstaat over één van uw producten. Deze klachten moet u registreren en afhandelen (voorbeeld).
  • Verleende ontheffingen

Voor plantaardige productie:

  • Perceelsregistratie/teeltplan van het lopende- en vorige jaar. Als u landbouwtellingsplichtig bent heeft u de Gecombineerde Opgave van RVO.
  • Mest:
    • Overzicht aan- en afvoer dierlijke mest (verklaring van herkomst van dierlijke mest)
    • Eventueel productie mest van eigen dieren (biologisch of gangbaar)
    • Aanvoer/registratie van andere meststoffen
    • Eigen berekening percentage A-meststoffen
  • Aanvoer/registratie van gewasbeschermingsmaatregelen (voorbeeld)
  • Oogstgegevens:
    • Aard: biologisch/in omschakeling/gangbaar
    • Datum van oogsten
    • Hoeveelheid (afgeleverd) product
    • Bestemming van de verkochte landbouwproducten

Veehouderij:

  • Vee-registratie, aan- en afvoer van dieren (managementsysteem)
  • Perioden waarin de dieren toegang hebben tot weidegrond en uitlopen (bijvoorbeeld graslandgebruikskalender)
  • Voor voeders:
    • Afleverbonnen en samenstelling aangekochte mengvoeders
    • Soort voeder met inbegrip van toevoegingsmiddelen
    • Aandeel van de verschillende ingrediënten in het rantsoen
  • Voor ziektepreventie, de behandelingen van ziekten en diergeneeskundige zorg betreft:
    • Medicijnregistratie en logboek/veeartsadministratie
    • Dubbele wachttijden die u moet aanhouden voordat u de betrokken dierlijke producten in de handel mag brengen

Bereiding van producten:

U mag uw biologische producten verwerken tot biologische levensmiddelen. U toont daarbij aan hoe u dit doet. Ofwel: wat zijn uw bedrijfsprocessen?
Voor de bereiding van biologische producten heeft u nodig:

  • Een bedrijfsbeschrijving
    U geeft een volledige beschrijving van uw bedrijf. Waar produceert u uw product, waar slaat u het op et cetera. Een processchema (schematische weergave van uw proces) en een plattegrond zijn onderdelen van de bedrijfsbeschrijving.
  • Kwaliteitsplan
    In het kwaliteitsplan vermeldt u alle maatregelen die garanderen dat u aan de voorschriften van de verordening voldoet. Onderdeel van het kwaliteitsplan is ook een inventarisatie van de risico’s of (biologische) beheerspunten (BBP’s).
  • Ingangscontrole
    Bij het ontvangst van biologische producten/ingrediënten controleert u zelf een aantal zaken:
    - Verkoopbenaming van het product: bevat deze een verwijzing naar biologisch
    - Naam van de leverancier
    - Vestigingsplaats van de leverancier
    - Code van de controle-organisatie
    - Traceerbare code (bijvoorbeeld )
    - Of de verpakking gesloten is (als dit van toepassing is)
    Deze controle kunt u op twee manieren registreren:
    - Via uw ingangscontrole op een apart formulier Ingangscontrole
    - Door de pakbon af te tekenen. Dit kan alleen bij een procedure waarin u minimaal de bovenstaande controlepunten heeft beschreven
    Als tijdens de ingangscontrole er iets niet klopt en u aan de biologische status van het product twijfelt, brengt u Skal Biocontrole hiervan direct op de hoogte.
  • Traceerbaarheid
    Uw producten zijn altijd traceerbaar. In een procedure legt u vast hoe u de ingrediënten in het eindproduct traceert.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle