Mobiel menu trigger

Grenscontroles biologische importzendingen

Onder import verstaan we import van goederen uit een derde land. Dit is een land dat geen onderdeel uitmaakt van de Europese Unie.

Voor biologische producten die van buiten de Europese Unie worden geïmporteerd, moet een inspectiecertificaat zijn afgegeven. Dit gebeurt digitaal via het TRACES-systeem. TRACES is de afkorting voor ‘Trade Control and Expert System’. Dit is een applicatie die ontwikkeld is door de Europese Commissie om informatie van controles op handel vast te leggen. Alle biologische importzendingen moeten worden aangemeld via dit systeem. Dit inspectiecertificaat wordt ook wel een Certificaat voor inspectie (COI) genoemd.
Een uitzondering hierop vormt import vanuit de landen Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Voor import vanuit deze landen is geen inspectiecertificaat nodig.

Biologisch inspectiecertificaat

Een inspectiecertificaat is een officieel document, afgegeven door de bevoegde autoriteit van dat land, waaruit blijkt dat het product voldoet aan de gelijkwaardige biologische productie- en controlevoorschriften van dat derde land. Dit kan ook gaan om een product in omschakeling. Het inspectiecertificaat moet zijn afgegeven vóórdat de zending het derde land verlaat.
Een importeur of exporteur kan een COI aanvragen bij een bevoegde autoriteit. Het COI heeft een vaste lay-out, die is vastgelegd in de gedelegeerde (EU) verordening 2021/2306. In deel I van de bijlage is de lay-out van het COI weergegeven, in deel II staat een toelichting op de verschillende vakken van het COI.

Opsplitsen van een COI in verschillende partijen

Vóór het viseren van het COI is het mogelijk om de zending op te splitsen in verschillende partijen. Hiertoe moet de importeur het daarvoor bestemde vakje in vak 24 van het COI aanvinken. Na het viseren van het COI kunt u de extracten aanmaken in TRACES. Door het daarvoor bestemde vakje in vak 24 aan te vinken, wordt het COI na het viseren een 'basis voor extract'. Ieder afzonderlijk extract moet vervolgens nog worden geviseerd door de bevoegde autoriteit in de Unie.

Let op: zodra het COI in zijn geheel is geviseerd in vak 30, is het niet meer mogelijk om de zending in extracten op te splitsen. Vak 24 kan dan niet meer worden gewijzigd. Het is dan handig om informatie over de nieuwe bestemming via een transportdocument toe te voegen aan het COI. Dit kan alleen voordat de eerste ontvanger het COI tekent in Vak 31.
Skal en toezichthouders uit andere EU-lidstaten hebben bij de Europese Commissie (EC) aangegeven dat het wenselijk is om dit aan te passen, zodat het mogelijk wordt om de eerste ontvanger nog aan te passen ná het viseren van het COI. De EC heeft hierop positief gereageerd. Het is nog niet bekend wanneer deze aanpassing in TRACES wordt doorgevoerd.

Lees meer over het invullen van het COI

De importeur moet vervolgens voor elk van de partijen een uittreksel uit het inspectiecertificaat invullen en indienen in TRACES, overeenkomstig het model en de richtsnoeren die zijn vastgesteld in de bijlage van Verordening 2021/2307.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle