Mobile menu trigger

Winkelketens

Als winkelketen bent u dagelijks bezig met de verkoop van producten waarop uw klanten kunnen vertrouwen. De vraag naar biologisch assortiment groeit. Bewuste consumenten willen zeker zijn van een betrouwbaar biologisch product. Dat biologische verkooppunten ook verplicht zijn zich te certificeren, draagt bij aan het consumentenvertrouwen.
 • Certificatie en ketenbenadering

  In de biologische keten moesten agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en logistieke partijen al voldoen aan de certificatieplicht zoals beschreven in de Europese regelgeving. Vanaf 2021 hebben ook verkooppunten van biologische producten een certificatieplicht. Daarmee staat de gehele keten van producent tot consument onder het toezicht van Skal. Een verkooppunt waar onverpakte verkoop plaatsvindt en/of handelingen met biologische producten worden uitgevoerd, zoals: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten- of mueslimix) is certificaatplichtig. Als er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten is een verkooppunt hiervan vrijgesteld.

 • Rol Skal

  Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om deze certificatieplicht in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving van winkelketens.
 • Wat betekent dit voor u?

  Een winkelketen die biologische producten verkoopt, moet gecertificeerd zijn. Indien er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten, is een winkelketen vrijgesteld van de certificatieplicht.
 • Stap voor stap

  Alle verkooppunten van biologische producten hebben een certificatieplicht. Is uw winkelketen- nog - niet gecertificeerd? Dan volgt u de volgende stappen:
  1. Certificatiecheck:
   Uit de certificatiecheck blijkt of uw winkelketen gecertificeerd moet worden door Skal.

  2. Aanmelden:
   Is uw winkelketel certificatieplichtig? Meldt u dan aan bij Skal. Het hoofdkantoor verzorgt de aanmelding voor alle filialen en de distributiecentra. (Zelfstandige winkels kunnen zich hier aanmelden.)

  3. Voorbereiding:
   Bereid uw winkelketen voor op de certificatie. Hier vindt u de belangrijkste aandachtspunten.

  4. Certificatie:

   Nadat het toelatingsonderzoek op het hoofdkantoor positief is doorlopen ontvangen hoofdkantoor, winkels en distributiecentra het bio-certificaat.
  5. Inspectie:
   Skal controleert de winkelketens die gecertificeerd zijn periodiek. Zowel bij het hoofdkantoor als bij de verschillende filialen en bij de distributiecentra vindt jaarlijks een inspectie plaats.

 • Tarieven

  Aan certificatie door Skal zijn kosten verbonden. Voor winkelketens geldt dat aanmelding en toelatingsonderzoek plaatsvinden op hoofdkantoorniveau.
  De tarieven vindt u hier.

image
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle