Mobile menu trigger

Speciaalzaak

Als speciaalzaak bent u dagelijks bezig met de verkoop van producten waarop uw klanten kunnen vertrouwen. Consumentenvertrouwen is heel belangrijk bij de verkoop van het biologische assortiment. De vraag naar biologische producten groeit en de bewuste consument wil zeker zijn van een betrouwbaar biologisch product. Graag informeren wij u over een wijziging op het gebied van certificatie van biologische verkooppunten en de mogelijke impact hiervan op uw speciaalzaak.
 • Certificatie en ketenbenadering

  Vanaf 1 januari 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal nu ook toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook alle verkooppunten die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.

 • Rol Skal

  Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om deze certificatieplicht in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving door speciaalzaken.
 • Wat betekent dit voor u?

  Alle verkooppunten die biologische producten verkopen moeten gecertificeerd worden. Indien er alleen sprake is van enkel directe verkoop van voorverpakte producten, is een speciaalzaak vrijgesteld van certificatieplicht.
 • Stap voor stap

  De certificatieplicht heeft impact op alle verkooppunten van biologische producten. Wij willen de implementatie van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen. Hieronder leest u de stappen op weg naar certificatie:
  1. Certificatiecheck:

   Via de certificatiecheck kunt u controleren of uw speciaalzaak vrijgesteld is van de certificatieplicht of gecertificeerd moet worden door Skal.
  2. Aanmelden:

   Is uw speciaalzaak certificatieplichting? Meldt u dan aan bij Skal. U kunt uw speciaalzaak hier aanmelden voor certificatie.
  3. Voorbereiding:

   Bereid uw speciaalzaak voor op de certificatie. Hier vindt u de belangrijkste aandachtspunten.
  4. Certificatie:

   Voor speciaalzaken die onder de certificatieplicht vallen start het certificatieproces met een toelatingsonderzoek. Wanneer dit positief is doorlopen krijgt de speciaalzaak een bio-certificaat van Skal.
  5. Inspectie:

   Skal controleert de speciaalzaken die gecertificeerd zijn periodiek.
 • Tarieven

  Aan certificatie door Skal zijn kosten verbonden. De tarieven vindt u hier.

image
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle