Mobile menu trigger

Over ons
Header paprikas

Toezichthouder op de biologische
keten in Nederland

image

De groei van biologisch in getallen.

Hoe ziet de ontwikkeling er uit van het aantal biologische ondernemingen sinds 2015?

image

Heeft u een klacht of een bezwaar?

Neem contact met ons op!

Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht houden op de hele biologische keten in Nederland. Via toezicht houden, certificeren en informeren, zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product voor de consument.

Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Zo dragen we als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europese keurmerk.

Dit doen we in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van LNV heeft Stichting Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.

Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten

De Europese verordening geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft gekozen voor een eenduidige structuur: één controlerende autoriteit die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Dit maakt Skal een unieke organisatie.

Produceert, bewerkt of verhandelt uw onderneming biologische producten?

Skal Biocontrole is dé instantie waar bedrijven zich biologisch door laten certificeren. Voor het certificeren doorloopt een bedrijf een aantal stappen:

  • aanmelding en toelatingsonderzoek
  • registratie van de aangemelde biologische activiteit(en)
  • omschakelperiode: alleen voor land- en tuinbouwbedrijven
  • officiële certificatie. Het bedrijf ontvangt een biologisch certificaat en mag het biologisch keurmerk gaan gebruiken op producten. Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product tot stand is gekomen volgens de geldende biologische EU wet- en regelgeving.

Meer informatie of aanmelden?

Kom meer te weten over aanmelden en omschakelen en certificeren.
Ook kunt u altijd contact met ons opnemen per mail: info@skal.nl, dan wel per telefoon: 038- 426 81 82.

Biologisch EU-keurmerk

De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel het groene blaadje genoemd.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk.

Verschillende keurmerken

Ook producten met een Nederlands EKO- of Demeter-keurmerk zijn biologisch. Dit zijn aanvullende keurmerken voor gecontroleerde biologische producten waarvoor bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen zijn verricht. Als er op de verpakking een EKO- of Demeter-keurmerk staat, staat er ook altijd het Europees biologisch keurmerk op..

Op de website van Stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, leest u meer over de diverse keurmerken.

Bestuur

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Bestuurslid Skal op voordracht van BioHuis

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Voorzitter

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

bestuurslid op voordracht van BioNederland

Robert van Gorcom

Robert van Gorcom

Penningmeester Skal

Dhr. A. (Albert) Vermuë

Dhr. A. (Albert) Vermuë

bestuurslid

Nieuws

26 09 2023

Bij-zondere gecertificeerde: Imkerij de Oase

Als een woestijnherder reist beroepsimker Elmar Mook naar eigen zeggen met zijn bijen van oase naar oase. Om zijn honing biologisch te mogen noemen, moet hij zorgen dat zijn bijen uit de buurt blijven van gangbare gewassen en bewijzen dat de bronnen van nectar en stuifmeel toegestaan zijn. Hiervoor levert...

Lees meer
20 09 2023

Niet-toegestaan glufosinaat aangetoond in biologische producten

Er wordt glufosinaat teruggevonden in diverse biologische importproducten. Glufosinaat is een niet selectief, breedspectrum herbicide dat qua structuur en werkwijze lijkt op glyfosaat. Glufosinaat is niet toegestaan tijdens de teelt van biologische producten. In monsternames en analyses moet rekening worden gehouden met dit risico.

Lees meer
05 09 2023

VK stelt verplichting COI bij import vanuit de EU opnieuw uit

De Britse regering stelt de verplichting om bij biologische handel vanuit de Europese Unie (EU) naar het Verenigd Koninkrijk (VK) een Certificate of Inspection (COI) mee te sturen opnieuw uit. De ingangsdatum is nu verzet naar 1 februari 2025.

Lees meer

Blog

Hoe beoordeelt een inspecteur de weidegang?

'Weidegang is een belangrijk onderdeel van de biologische wetgeving. En er zijn best wel eens vragen over. Daarom heb ik, Lynn van der Steuijt, inspecteur landbouw, een blog geschreven over waar ik op let als ik de weidegang inspecteer.'...

Lees meer

Waar let je als inspecteur op bij een inspectie?

‘Als een bedrijf echt wil gaan voor biologisch, is dat vaak meteen duidelijk. Zij zijn voorbereid op wat Skal wil zien bij een inspectie. Klopt het wat we zeggen en kunnen we dit aantonen?' Ik ben Marieke van der Bas, inspecteur verwerking, en vertel in deze blog over wat ik...

Lees meer

Hoe word je inspecteur landbouw bij Skal?

'Als inspecteur bezoek je veel verschillende bedrijven. Een goede opleiding is dan natuurlijk heel belangrijk. Ik ben Lynn van der Steuijt en werk sinds augustus 2021 als inspecteur landbouw bij Skal. In deze blog vertel ik iets over de opleiding tot landbouwinspecteur.'...

Lees meer

Vacatures

Bedrijfsjurist

Ben jij een bedrijfsjurist met kennis van het privaat- en arbeidsrecht? En zoek jij naar een baan bij een organisatie met maatschappelijke betrokkenheid?

Lees meer

Jurist Food & Feed

Ben jij een jurist met kennis van bestuursrecht? Zoek jij naar een baan bij een organisatie met maatschappelijke betrokkenheid?

Lees meer

Manager Finance & Organisatie

Ben jij die doorgewinterde Finance manager die ook houdt van organisatorisch vorm geven?

Lees meer
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle