Mobile menu trigger

Over ons
Header paprikas

Toezichthouder op de biologische
keten in Nederland

image

De groei van biologisch in getallen.

Hoe ziet de ontwikkeling er uit van het aantal biologische ondernemingen sinds 2015?

image

Heeft u een klacht of een bezwaar?

Neem contact met ons op!

Skal Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht houden op de hele biologische keten in Nederland. Via toezicht houden, certificeren en informeren, zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbaar biologisch product voor de consument.

Skal is een zelfstandig bestuursorgaan (zbo) en ziet erop toe dat het biologisch produceren, bewerken en verhandelen van producten voldoet aan de biologische EU-verordening, de Nederlandse Landbouwkwaliteitswet en de reglementen en grondslagen van Skal Biocontrole.

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten

Door bedrijven jaarlijks te bezoeken en te controleren, houdt Skal toezicht op de hele Nederlandse biologische keten. Zo dragen we als organisatie zorg voor een aantoonbaar en betrouwbaar biologisch Europese keurmerk.

Dit doen we in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het ministerie van LNV heeft Stichting Skal Biocontrole aangewezen als controlerende autoriteit voor de uitvoering van deze wettelijke taken, die voortvloeien uit de Europese verordeningen voor de biologische productie.

Skal certificeert bedrijven met biologische activiteiten

De Europese verordening geeft lidstaten de keuze in de structuur van het controleregime. Nederland heeft gekozen voor een eenduidige structuur: één controlerende autoriteit die verantwoordelijk is voor alle wettelijke controletaken binnen de biologische productie. Dit maakt Skal een unieke organisatie.

Produceert, bewerkt of verhandelt uw onderneming biologische producten?

Skal Biocontrole is dé instantie waar bedrijven zich biologisch door laten certificeren. Voor het certificeren doorloopt een bedrijf een aantal stappen:

  • aanmelding en toelatingsonderzoek
  • registratie van de aangemelde biologische activiteit(en)
  • omschakelperiode: alleen voor land- en tuinbouwbedrijven
  • officiële certificatie. Het bedrijf ontvangt een biologisch certificaat en mag het biologisch keurmerk gaan gebruiken op producten. Het Europees biologisch keurmerk maakt duidelijk dat het product tot stand is gekomen volgens de geldende biologische EU wet- en regelgeving.

Meer informatie of aanmelden?

Kom meer te weten over aanmelden en omschakelen en certificeren.
Ook kunt u altijd contact met ons opnemen per mail: info@skal.nl, dan wel per telefoon: 038- 426 81 82.

Biologisch EU-keurmerk

De term biologisch is een beschermde term en mag alleen worden gebruikt voor gecontroleerde biologische voedingsmiddelen, diervoeding, planten en sierteelt. Deze producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk, ook wel het groene blaadje genoemd.

Biologische producten zijn herkenbaar aan het biologische EU-keurmerk.

Verschillende keurmerken

Ook producten met een Nederlands EKO- of Demeter-keurmerk zijn biologisch. Dit zijn aanvullende keurmerken voor gecontroleerde biologische producten waarvoor bovenwettelijke duurzaamheidsinspanningen zijn verricht. Als er op de verpakking een EKO- of Demeter-keurmerk staat, staat er ook altijd het Europees biologisch keurmerk op..

Op de website van Stichting Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, leest u meer over de diverse keurmerken.

Bestuur

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Dhr. K. (Krijn) Poppe

Bestuurslid Skal op voordracht van BioHuis

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Mevr. R. (Renée) Bergkamp

Voorzitter

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

Mevr. I. (Ivonne) Rietjens

bestuurslid op voordracht van BioNederland

Robert van Gorcom

Robert van Gorcom

Penningmeester Skal

Dhr. A. (Albert) Vermuë

Dhr. A. (Albert) Vermuë

bestuurslid

Nieuws

28 11 2022

Net gecertificeerd: Kalverliefde

De biologische melk van het jonge merk Kalverliefde is van koeien die hun kalf een tijdje bij zich mogen houden. Bedenker en eigenaar Janina van der Drift hoopt dat dit ooit de norm wordt. Kalverliefde ontving onlangs het bio-certificaat van Skal.

Lees meer
10 11 2022

Ook Vomar en Albert Heijn gecertificeerd

Vanaf 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten. Veel winkeliers meldden zich al bij Skal en velen zijn inmiddels gecertificeerd. Ook de grotere ketens gaan over op certificatie. Onlangs reikten we een certificaat uit aan Lidl, en nu nemen ook Vomar en Albert Heijn het...

Lees meer
02 11 2022

Verklaring kleine 100 % bio-bedrijven 2023 beschikbaar

Kleine 100 % biologische bedrijven kunnen onder voorwaarden gebruik maken van een lager Skal-tarief. Hiervoor kan een bedrijf een verklaring indienen. De verklaring voor 2023 is nu beschikbaar in mijn.skal.nl.

Lees meer

Blog

Online biologische producten verkopen?

Wellicht vraagt u zich af: ‘Registreren of certificeren van online verkoop van biologische producten? Moet dat ook? Het antwoord daarop is volmondig ja!

Lees meer

Starten met biologische producten?

U bent een enthousiaste betrokken teler of veehouder en wil daar in meebewegen. Maar hoe start ik als biologische teler? Waar begin ik en waar moet ik aan voldoen?

Lees meer

Scherp aan de wind zeilen

De ervaringen met de uitbraak van COVID-19 bewijst maar eens weer dat het een illusie is om via KPI’s, dashboards en jaarplannen volledig grip te hebben op de resultaten van een organisatie. Opeens liep geen enkel werkproces meer als voorheen.

Lees meer

Vacatures

Tester

Dankzij jou verloopt de testuitvoering binnen ons DevOps-team optimaal en binnen de gestelde randvoorwaarden. Klinkt goed? Dan hebben wij misschien wel de baan die jij zoekt!

Lees meer

.NET Developer

Als developer houd jij je graag bezig met de integratie tussen diverse onderdelen in het applicatielandschap. Je ontwikkelt applicaties en software in een Azure-omgeving en beheert wat je zelf ontwikkeld hebt.

Lees meer

Medewerker aanbestedingen en contractmanagement

Als medewerker aanbestedingen en contractmanagement voer je aanbestedingstrajecten uit, doet het contractmanagement en beheert facilitaire contracten.

Lees meer
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle