Mobile menu trigger

Zelfstandige winkel

Als zelfstandige formulevrije winkel bent u dagelijks bezig met de verkoop van producten waarop uw klanten kunnen vertrouwen. De vraag naar biologisch assortiment groeit. Bewuste consumenten willen zeker zijn van een betrouwbaar biologisch product. Dat biologische verkooppunten sinds 1 januari 2021 ook verplicht zijn zich te certificeren, draagt bij aan het consumentenvertrouwen. De hele keten, van boer tot verkooppunt, staat onder toezicht van Skal.
 • Geldt de certificatieplicht voor mijn winkel?

  Een verkooppunt is certificatieplichtig als er onverpakte verkoop plaatsvindt en/of handelingen met biologische producten worden uitgevoerd, zoals: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten- of mueslimix). Als er alleen sprake is van directe verkoop van voorverpakte producten is een verkooppunt hiervan vrijgesteld.

  Voor bio-winkels die vallen onder een al gecertificeerd biologisch landbouwbedrijf, geldt dat de (boerderij)winkel toegevoegd kan worden aan het bestaande bio-certificaat. Hier is geen aparte aanmelding voor nodig, u kunt de winkel aanmelden tijdens de eerstvolgende Skal-inspectie.

  Certificatiecheckers: wel of niet certificeren?

  Met de certificatiechecker voor verkooppunten ontdekt u of uw verkooppunt certificatieplichtig is of niet.

  De Europese verordening maakt hierbij onderscheid tussen webshops en fysieke verkooppunten. In sommige gevallen hoeft een fysiek verkooppunt zich niet te certificeren, maar een webshop wel. Als u eigenaar van beide bent, is het raadzaam ook de certificatiechecker voor webshops te doorlopen.

 • Rol Skal

  Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om de certificatieplicht voor verkooppunten in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving van winkels en marktkramen.
 • Certificeren: Stap voor stap

  Alle verkooppunten van biologische producten zijn certificatieplichtig. Bent u - nog - niet gecertificeerd? Dan volgt u de volgende stappen:

  1. Certificatiecheck

   Uit de certificatiechecker voor verkooppunten blijkt of uw verkooppunt gecertificeerd moet worden door Skal.
  2. Aanmelden
   Is uw zelfstandige winkel certificatieplichtig? Meldt u dan aan bij Skal.

  3. Voorbereiding
   Zodra de aanmelding akkoord is, wordt deze bevestigd door Skal en wordt er een afspraak met u gemaakt voor een toelatingsonderzoek. Tijdens dit Toelatingsonderzoek komt een inspecteur controleren of u voldoet aan de gestelde eisen. Het is verstandig om dit goed voor te bereiden. De biologische regelgeving stelt specifieke eisen met betrekking tot de uitgevoerde activiteiten en het vergt vaak tijd om dit goed te implementeren. Bekijk de informatie over de voorbereiding op een toelatingsonderzoek.

  4. Het Toelatingsonderzoek

  5. Tijdens het Toelatingsonderzoek komt een inspecteur controleren of u voldoet aan de gestelde eisen. Dit gaat via een vraag- en antwoord gesprek tussen u en de inspecteur. Daarnaast beoordeelt de inspecteur de documenten en kijkt hij indien mogelijk naar de uitvoer van de activiteiten en het aanbod in de winkel. Het is daarom van belang dat u aanwezig en beschikbaar bent tijdens dit Toelatingsonderzoek.
  6. Certificatie

   Als het Toelatingsonderzoek succesvol is afgerond, ontvangt u een bio-certificaat. U heeft aangetoond dat u betrouwbaar biologische producten aanbiedt. Ieder kalenderjaar komt er een inspecteur op bezoek om te controleren of u nog voldoet aan de eisen.
  7. Inspectie

   Skal controleert de bedrijven die gecertificeerd zijn periodiek. Lees hoe u zich kunt voorbereiden op een inspectie.
 • Tarieven

  Aan certificatie door Skal zijn kosten verbonden. Bekijk onze tarieven.

image
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle