Mobile menu trigger

Marktkraam

Als marktkraamhouder verkoop je dagelijks producten waarop je klanten kunnen vertrouwen. Het consumentenvertrouwen is erg belangrijk bij je biologische assortiment. De vraag naar biologische producten neemt toe en geïnformeerde consumenten willen er zeker van zijn dat ze betrouwbare biologische producten kopen, ook van de markt.
 • Certificatie door Skal

  Vanaf 1 januari 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal nu ook toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook alle verkooppunten die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument. Kramen die ter plaatse bereide producten verkopen aan consumenten met als doel directe consumptie (friet, ijs, kebab, etc), vallen niet onder toezicht van Skal en kunnen zich dan ook niet laten certificeren.

 • Rol Skal

  Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om de certificatieplicht voor verkooppunten in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving van winkels en marktkramen.

 • Wat betekent dit voor u?

  Alle verkooppunten die biologische producten verkopen moeten gecertificeerd worden, ook marktkramen. Verkoopt u onverpakte biologische producten en bent u nog niet biologisch gecertificeerd? Dan moet u gecertificeerd worden. Doe eerst de certificatiecheck hiernaast. Want er zijn uitzonderingen op de certificatieplicht.

  Bent u al biologisch gecertificeerd voor bijvoorbeeld uw landbouwbedrijf en valt de marktkraam onder hetzelfde bedrijf? Dan kunt u de verkoop toevoegen aan uw bestaande bio-certificaat.


  Uitzonderingen op de certificatieplicht

  Verkoopt u alleen voorverpakte producten, dan is uw marktkraam vrijgesteld van certificatieplicht. U hoeft uw kraam dan niet bij Skal aan te melden. Ook wanneer u een foodtruck, eet- of snackkraam heeft, en u verkoopt ter plaatse bereid voedsel aan de consument met als doel directe consumptie (zoals een frietje, broodjes), op de markt of op een evenement bijvoorbeeld, valt uw kraam buiten deze certificatieplicht. Skal certificeert deze kramen niet, en houdt hier ook geen toezicht.

 • Certificeren: Stap voor stap

  Deze certificatieplicht heeft impact op alle verkooppunten van biologische producten. Wij willen de uitvoering van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen. Hieronder leest u de stappen:
  1. Certificatiecheck

   Via de certificatiecheck kunt u checken of uw marktkraam vrijgesteld is van de certificatieplicht of gecertificeerd moet worden door Skal.
  2. Aanmelden

   Is uw marktkraam certificatieplichtig? Meldt u dan aan bij Skal. Aanmelden kan hier.
  3. Voorbereiding

   Zodra de aanmelding akkoord is, wordt deze bevestigd door Skal en wordt er een afspraak met u gemaakt voor een toelatingsonderzoek op de locatie van uw inschrijving bij de KvK. Tijdens dit Toelatingsonderzoek komt een inspecteur controleren of u voldoet aan de gestelde eisen. Het is verstandig om dit goed voor te bereiden. De biologische regelgeving stelt specifieke eisen met betrekking tot de uitgevoerde activiteiten en het vergt vaak tijd om dit goed te implementeren. Informatie voor de voorbereiding is hier te vinden.
  4. Toelatingsonderzoek

   Tijdens het Toelatingsonderzoek komt een inspecteur controleren of u voldoet aan de gestelde eisen. Dit gaat via een vraag- en antwoord gesprek tussen u en de inspecteur. Daarnaast beoordeelt de inspecteur de documenten en kijkt hij indien mogelijk naar voorbereidende activiteiten of de opslag van de producten die in de kraam worden aangeboden. Het is daarom van belang dat u aanwezig en beschikbaar bent tijdens dit Toelatingsonderzoek. Kijk hier voor meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden.
  5. Certificatie

   Als het Toelatingsonderzoek succesvol is afgerond, ontvangt u een certificaat. U heeft aangetoond dat u betrouwbaar biologische producten aanbiedt. Ieder kalenderjaar komt er een inspecteur op bezoek om te controleren of u nog voldoet aan de eisen.
  6. Inspectie

   Skal controleert de bedrijven die gecertificeerd zijn periodiek. Voor marktkramen zal de controle op de administratie aangekondigd plaatsvinden op de vestigingslocatie. De fysieke controle op de markt vindt onaangekondigd plaats.
 • Tarieven

  Aan certificatie door Skal zijn kosten verbonden. De tarieven vindt u hier.

image
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle