Mobile menu trigger

Marktkraamhouder

Als marktkraamhouder verkoop je dagelijks producten waarop je klanten kunnen vertrouwen. Het consumentenvertrouwen is erg belangrijk bij het verkopen uit je biologische assortiment. De vraag naar biologische producten neemt toe en geïnformeerde consumenten willen er zeker van zijn dat ze betrouwbare biologische producten kopen, ook van de markt. Graag informeren wij u over een wijziging met betrekking tot de certificering van winkels die biologische producten verkopen en de mogelijke impact die dit kan hebben op uw bedrijfsvoering.
 • Certificatie en ketenbenadering

  Vanaf 1 januari 2021 geeft Skal invulling aan de certificatieplicht voor verkooppunten van biologische producten zoals beschreven in de Europese regelgeving. Waar agrarische bedrijven, verwerkende bedrijven en de logistieke partijen in de biologische keten al aan een dergelijke verplichting moesten voldoen, gaat Skal nu ook toezien op de certificatie van verkooppunten die handelingen met biologische producten uitvoeren: snijden en verpakken, afbakken, combineren van losse producten (bijv. noten) en onverpakte verkoop. Daarom krijgen nu ook alle verkooppunten die dergelijke handelingen verrichten meer controle van Skal. Dit draagt bij aan een betrouwbaar biologisch product van producent tot consument.

 • Rol Skal

  Skal Biocontrole is door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit aangewezen om deze certificatie in de praktijk te brengen en toezicht te houden op de naleving van de biologische regelgeving.
 • Wat betekent dit voor u?

  Alle verkooppunten die biologische producten verkopen moeten gecertificeerd worden. Verkoopt u onverpakte biologische producten en bent u nog niet biologisch gecertificeerd? Dan moet u gecertificeerd worden. Doe eerst de certificatiecheck hiernaast. Want er zijn uitzonderingen op de certificatieplicht. Verkoopt u alleen voorverpakte producten, dan is uw marktkraam vrijgesteld van certificatieplicht. Bent u al biologisch gecertificeerd voor bijvoorbeeld uw landbouwbedrijf en valt de marktkraam onder hetzelfde bedrijf? Dan kunt u de verkoop toevoegen aan uw bestaande bio-certificaat. Het proces ziet er als volgt uit:
 • Stap voor stap

  Deze certificatieplicht heeft impact op alle verkooppunten van biologische producten. Wij willen de uitvoering van deze certificatieplicht zo gestroomlijnd mogelijk laten verlopen. Hieronder leest u de stappen:
  1. Certificatiecheck:

   Via de certificatiecheck kunt u checken of uw marktkraam vrijgesteld is van de certificatieplicht of gecertificeerd moet worden door Skal.
  2. Aanmelden:

   Is uw marktkraam certificatieplichting? Meldt u dan aan bij Skal. Verkooppunten moeten zich vóór 1 januari 2021 aanmelden. Aanmelden kan hier.
  3. Voorbereiding:

   Bereid uw marktraam voor op de certificatie. Hier vindt u de belangrijkste aandachtspunten.
  4. Certificatie:

   Voor marktkramen die onder de certificatieplicht vallen start het certificatieproces met een toelatingsonderzoek. Wanneer dit positief is doorlopen krijgt de marktkraam een bio-certificaat van Skal.
  5. Inspectie:

   Skal controleert de bedrijven die gecertificeerd zijn periodiek. Voor marktkramen zal de controle op de administratie aangekondigd plaatsvinden op de vestigingslocatie. De fysieke controle op de markt vindt onaangekondigd plaats.
 • Tarieven

  Aan certificatie door Skal zijn kosten verbonden. De tarieven vindt u hier.

image
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle