Mobiel menu trigger

In balans: Het verhaal achter massabalans en betrouwbare biologische producten

image

“Bij de onvoorbereide massabalans kiest de inspecteur op welk product de massabalans wordt opgemaakt over een bepaalde periode. De massabalans wordt opgemaakt met de verplichte administratie van voorraad, aanvoer, afvoer en productie. Ook wordt op basis van de massabalansen de traceerbaarheid van de producten beoordeeld. Hiermee dragen de inspecties bij aan de betrouwbaarheid van het biologisch product.” 

“De verschillen tussen input en output moeten aannemelijk en aantoonbaar worden onderbouwd door het bedrijf. De klant koopt een biologisch product en die moet het ook krijgen. We controleren documenten, hierbij moet het bedrijf de hele productstroom kunnen aantonen. Hoeveel een bedrijf aankoopt, dat ze het biologisch hebben aangekocht, hoeveel ze in een bepaalde periode weer verkocht hebben, zo kunnen we zien hoe de hele stroom loopt.”

De verschillen tussen input en output moeten aannemelijk en aantoonbaar worden onderbouwd door het bedrijf.

“Een massabalans is een overzicht met als doel te beoordelen of de administratie volledig, op orde en inzichtelijk is bij een bedrijf. Kom je in een groot bedrijf” vertelt de inspecteur, “die hebben alles in een ERP-systeem en met een druk op de knop rolt alles eruit. Voorraad, pakbonnen, facturen, alles is ingescand. Binnen vier uur zijn zo makkelijk twee massabalansen op te stellen, maar bij een klein bedrijf is dat echt heel krap. Vaak moet alles in fysieke mappen worden opgezocht.”

De klant koopt een biologisch product en die moet het ook krijgen.

Hoe wordt deze vorm van inspecties ervaren?

“De bedrijven waar ik kom reageren heel positief,” vertelt de inspecteur. “Ik leg uit waarom we dit doen en ze snappen het ook wel. De sfeer is anders dan bij de periodieke inspectie, iedereen helpt mee. Het zet bedrijven op scherp. Ik vind dit soort inspecties leuk, je ziet goed hoe een bedrijf werkt.”

“Tijdens de periodieke inspecties werken we met voorbereide massabalansen” legt de specialist Toezicht uit, “dit heeft te maken met het feit dat er beperkte tijd is om inspecties uit te voeren en doordat het verzamelen van alle informatie en documenten om een massabalans ter plekke op te maken, extra tijd kost. De huidige gerichte inspecties bij verwerkende bedrijven zijn bedoeld om te kijken of en hoe we kunnen werken met onvoorbereide massabalansen. Maar of dit in de toekomst ook onvoorbereid zal kunnen tijdens de periodieke inspecties, zal moeten blijken uit de huidige gerichte inspecties.”

Heb je tips voor bedrijven?

“Onderschat het niet, zo’n inspectie. Betrek je collega’s erbij. Zorg dat je goed voorbereid bent, dat je de zaken goed op orde hebt. Het is jammer als er veel tijd verloren gaat met zoeken naar documenten. Niet alles hoeft geprint te worden, maar laat wel alles binnen de tijd zien. Bij de meeste bedrijven is het gewoon op orde hoor” zegt de inspecteur. “Het is een fantastisch middel voor Skal om meer risicogericht te inspecteren.”

Onderschat het niet, zo’n inspectie. Betrek je collega’s erbij.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle