Mobile menu trigger

Skal ontwikkelt inspecties op afstand

image

Fysieke inspecties uitgesteld tot nader orde

Skal is druk bezig om jaarlijkse inspecties op afstand mogelijk te maken. Onderzocht wordt hoe de jaarlijkse inspectie op afstand voldoende inhoudelijke basis kan krijgen om het bio-certificaat te verlengen, zonder een te grote administratieve druk bij de te inspecteren bio-bedrijven te leggen. Het vinden een juiste balans hierin is cruciaal om de inspectie op afstand tot een succes te maken.

Nicolette Klijnhout, directeur Skal: “We beseffen goed dat veel van de onder ons toezicht staande bedrijven onder hoge druk staan. Daarom zijn we op zoek naar hoe we de inspecties zinvol kunnen inrichten, zonder de bedrijven te overbelasten in deze zorgelijke tijd.”

Skal heeft als doelstelling om binnen enkele weken de eerste jaarlijkse inspecties op afstand uit te voeren. Verwachting is dat de methode nog aangescherpt zal worden op basis van de eerste ervaringen.

Inspectie op afstand tijdelijk toegestaan door EU
Inspectie op afstand is formeel toegestaan als een derogatie-maatregel via dit EU-besluit. De noodzaak voor fysieke inspecties vervalt hiermee tijdelijk. Binnen Europa wordt er in de The European Organic Certifiers Council(EOCC) samengewerkt door de verschillende biologische controle-organisaties. Hier vindt ook uitwisseling plaats over hoe de inspectie op afstand vorm krijgt in de verschillende lidstaten tijdens de corona-crisis.

Toelatingsonderzoeken op afstand al mogelijk
De toelatingsonderzoeken voor nieuwe bedrijven zijn al mogelijk op afstand, zie hierover dit nieuwsbericht.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle