Mobiel menu trigger

Starten met biologische producten?

image

De vraag om biologische producten bij consumenten groeit. U bent een enthousiaste betrokken teler of veehouder en wil daar in meebewegen. Maar hoe start ik als biologische teler? Waar begin ik en waar moet ik aan voldoen? Wat komt er bij kijken?


Mijn naam is Stefanie Bos en ik ben inspecteur Landbouw bij Skal Biocontrole. In deze blog ga ik in op starten met biologisch ondernemen. Als inspecteur bezoek ik ook bedrijven die als biologisch ondernemer willen starten.

Na aanmelden van de onderneming bij Skal, volgt er een zogenaamd toelatingsonderzoek op het bedrijf. Het toelatingsonderzoek voer ik of één van mijn collega-inspecteurs uit. Aan de hand van dit onderzoek en het rapport dat daar uit volgt, kunt u – afhankelijk van de uitkomst - starten biologisch ondernemen.

Wist u dat de term biologisch (en afgeleide termen) via EU-regelgeving is beschermd? Zonder een biologisch certificaat mag een bedrijf geen biologische activiteiten uitvoeren.

Stefanie Bos, inspecteur Landbouw, Skal Biocontrole

Wat is biologisch?

Wist u dat de term biologisch (en afgeleide termen) via EU-regelgeving is beschermd? Zonder een biologisch certificaat mag een bedrijf geen biologische activiteiten uitvoeren. En wist u dat Skal Biocontrole hier toezicht op houdt? U bent dus niet zomaar een biologische ondernemer. Er zitten voorwaarden aan deze vorm van ondernemerschap. Via registratie, certificatie en controle zetten we ons in voor een aantoonbaar betrouwbare biologische sector.

Als voorbeeld, u wilt uw gewas met de verwijzing naar biologisch afzetten op de markt. . Dit mag alleen als u zich houdt aan de voorwaarden die voor biologisch telen gelden. Vaak geldt er ook een omschakelperiode voor uw bedrijf.

Omschakelperiode

Een omschakelperiode is een periode waarbij u als ondernemer zich wel aan de biologische voorwaarde moet houden, maar waarbij de producten nog niet met de verwijzing naar biologisch afgezet mogen worden. Zeker voor landbouw geldt dat u eerst een bepaalde periode doorloopt.

Denk dan bijvoorbeeld aan percelen, dieren of bijvoorbeeld fruitboomgaarden. Deze omschakelperiode kan per situatie verschillen en kan soms tot wel 3 jaar duren in het geval van fruit- of notenteelt. In deze periode teelt u gewassen en bewerkt u grond en houdt u de dieren al wel volgens de biologische regelgeving.

Als inspecteur landbouw kom ik regelmatig bij bedrijven die als biologisch ondernemer willen starten. Na aanmelding van het bedrijf bij Skal, volgt er een zogenaamd toelatingsonderzoek op het bedrijf.

Stefanie Bos

Biologisch starten

Bij het toelatingsonderzoek bekijk en beoordeel ik welke bedrijfsplannen u heeft voor de toekomst. Daarnaast neem ik u mee in de biologische regelgeving. Het toelatingsonderzoek is ook het moment dat u al uw vragen kunt stellen.

Maar, wat bovenal belangrijk is, dat u voorafgaand aan het gesprek goed bent voorbereid. Heeft u alle nodige informatie en gegevens verzameld? Wat u nodig heeft, kunt u vinden via de uitgebreide website van Skal. Neemt u eens een kijkje, of het nu gaat om gewassen telen of vee houden. Daarnaast kunt u ook altijd contact opnemen met de mensen op kantoor.

Innovatieve biologische ondernemers

De biologische sector is veelzijdig en erg innovatief. Dit bleek maar weer onlangs tijdens een toelatingsonderzoek. Ik bezocht 2 jonge ondernemers met ambitieuze plannen voor een biologisch tuinbouwbedrijf. Niet zomaar een tuinbouwbedrijf! Het gaat om een voedselbos en opkweek van verschillen boom- en vruchtgewassen.

Bekijk de informatievideo van Skal en laat u in 3 minuten informeren over: certificeren en toezicht, de biologische keten en het EU-keurmerk biologisch!

Bekijk de film

Tijdens het gesprek werd al gauw duidelijk dat ze zich vooraf goed hadden geïnformeerd. De website hadden ze doorgenomen en vooraf contact opgenomen met Skal. En ook tijdens dit toelatingsonderzoek bleek dat de bio-sector vele facetten heeft.

Niet op elke vraag had ik een pasklaar antwoord. De vragen heb ik samen met mijn collega’s op kantoor uitgezocht en de antwoorden hierop teruggekoppeld aan de startende ondernemer. Zij kunnen nu weer verder met de omschakelperiode naar biologische landbouw.

Meer weten over biologisch starten?

Bekijk de informatievideo van Skal en laat u in 3 minuten informeren over: certificeren en toezicht, de biologische keten en het EU-keurmerk biologisch. Hulp nodig bij biologisch starten? Bekijk de website voor antwoorden op uw vragen of neem contact op met Skal Biocontrole.

Stefanie Bos, inspecteur Landbouw, Skal Biocontrole

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle