Mobiel menu trigger

Net gecertificeerd:
't Biobakkertje

image

't Biobakkertje van Wichard van Dongen is de eerste biologisch gecertificeerde marktkraam van Nederland. Hij verkoopt al bijna tien jaar biologisch en biologisch-dynamisch brood, onder andere op de markt in Tilburg. Er zijn in Nederland al meer marktramen biologisch gecertificeerd, maar die zijn ook biologisch gecertificeerd vanwege het zelf produceren van producten. ’t Biobakkertje is de eerste marktkraam die alleen voor verkoopactiviteiten is gecertificeerd.

“Toen ik tien jaar geleden begon met 't Biobakkertje, begonnen steeds meer mensen na te denken over voeding en het milieu”, vertelt Wichard van Dongen. “Ik zelf ook, ik vond dat er wel wat minder bestrijdingsmiddelen en wat minder broodverbeteraar gebruikt mochten worden. Er openden in die tijd steeds meer kleine natuurwinkeltjes en ik besloot toen om biologisch en later ook biologisch-dynamisch brood op de markt te gaan aanbieden.” Sommige klanten bleken inderdaad bewust naar de markt te komen voor biologische producten. “Dat aantal is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Het aantal klanten dat bewust naar de markt komt voor biologische producten is de laatste jaren alleen maar toegenomen.

Wichard van Dongen; 't Biobakkertje

Toen hij hoorde dat ook marktkramen een bio-certificaat moesten aanvragen, dacht hij eerst: waarom? “Het is eigenlijk dubbelop, want er zit al een certificaat op het brood. Klanten vragen heel vaak of het brood wel echt biologisch is, daarom heb ik altijd een documentatiemap bij me met bewijzen dat het brood gecertificeerd is en een Skal-nummer heeft. Dat staat ook op al mijn prijskaartjes. Ik kan klanten alles precies vertellen; waar het brood gemaakt wordt, waar het meel gemalen wordt. Zelf werk ik ook in de bakkerij waar het brood gebakken wordt, dus ik ken de hele keten. Skal kon altijd al mijn kraam komen controleren.”

Geloofwaardigheid

Toch is hij nu de eerste gecertificeerde Nederlandse marktkraam en dat mogen zijn klanten weten ook. Als hij op de markt staat, hangt het bio-certificaat achter hem. Hij vindt het belangrijk dat Skal marktkramen strenger gaat controleren en ook optreedt tegen verkopers die zich niet aan de regels houden. “Want die zijn er. Je wil niet dat er op een biologische markt een verkoper staat die producten verkoopt die niet daadwerkelijk biologisch zijn, want die haalt de kwaliteit en geloofwaardigheid van de rest naar beneden.”

Je wilt niet dat er op een biologische markt een verkoper staat die producten verkoopt die niet daadwerkelijk biologisch zijn.

Wel maakt hij zich zorgen over de betaalbaarheid. “Voor mij als kleine ondernemer is de factuur van het certificeringsproces wel stevig. Die moet ik doorberekenen naar de klanten. Het is al een duurder segment en hierdoor wordt het nog iets duurder. Ik wil heel graag de mensen die het wat minder breed hebben ook bedienen. Er is eigenlijk geen controle op gangbare producten en er is zoveel controle op biologische producten dat ik bang ben dat het straks onbetaalbaar wordt voor die groep.”

Toelatingsonderzoek

Niet iedereen zal de kosten voor de certificering kunnen of willen betalen, verwacht hij. “Zoals kleine ondernemers of starters. Ik kan me ook voorstellen dat kramen die alleen een gedeelte biologisch aanbieden daar nu mee stoppen. Het zou voor mij een voordeel kunnen zijn als er minder aanbieders zijn.” De wereld van de biologische marktkraamhouders is al vrij klein. “We kennen elkaar allemaal en dat is fijn, want dan kun je elkaar helpen als dat nodig is. Dat merk je nu ook met de aanloop naar het certificaat. De anderen komen vragen hoe het werkt en wat ze moeten doen. Ze hebben best wel wat vragen.”

Zelf kreeg hij hulp van zijn leverancier, bakkerij Zonnemaire, een van de eerste biologische bakkerijen. “Als we er niet uitkwamen, namen we contact op met Skal. Steeds als ik belde, werd ik meteen door Skal geholpen. Ze hebben ons uitgelegd wat we moesten voorbereiden en welke documenten we moesten klaar leggen voor het toelatingsonderzoek. Dat heeft ongeveer tweeënhalf uur geduurd. Daar ging wel een paar dagen voorbereiding aan vooraf.”

Administratie

Voor de certificering is het nodig om bepaalde procedures op papier te hebben, zoals een klachtenprocedure of een risicoanalyse. “Toen Skal langskwam voor het toelatingsonderzoek hebben ze me geholpen met de procedures die ik nog niet op orde had. We hebben samen vooral goed gekeken naar de administratie. Ieder type brood moet bijvoorbeeld een productgroep worden. Daar moet ik flink wat aanpassingen aan doen, want we hebben een heel breed assortiment.” Er is veel vraag naar nieuwe producten. “Als je blijft vernieuwen dan blijven de mensen ook speciaal naar de markt komen. ”

Marktkramen die nog een bio-certificaat moeten aanvragen raadt hij aan vooral niet te lang te wachten. “Het wordt natuurlijk steeds drukker. Zorg dat je alles goed voorbereidt en als je ergens niet uitkomt; bel meteen met Skal. Nu hebben ze nog tijd om je te helpen.”

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle