Mobiel menu trigger

Net gecertificeerd: NOVITALIA

image

NOVITALIA is een groothandel die vergelijkbaar is met de Hanos of de Makro, het assortiment is alleen volledig Italiaans. Eigenaar en Italië-gek Arnoud Zuijdendorp heeft het bedrijf onlangs laten certificeren. ‘Skal heeft ons wel beter gemaakt’.

Op zijn vijftigste besloot Arnoud Zuijdendorp (tweede van rechts op de foto) dat het tijd was voor een carrièreswitch. Hij wilde een bedrijf kopen en de automotive waarin hij werkte achter zich laten. “Ik kwam bij toeval bij NOVITALIA terecht. Je moet weten dat ik een extreme passie voor Italië heb, misschien was het dus toch niet helemaal toevallig.”

Eigenaar

Sinds twee jaar is hij eigenaar van NOVITALIA, een in Amsterdam gevestigde groothandel in Italiaanse producten. Oprichter Angelo Galantino (tweede van links op de foto) is nog betrokken bij de horeca-apparatuur. NOVITALIA importeert alles zelf. Het bedrijf bestaat uit een cash & carry en een groothandel. Een deel van de 2.000 aangeboden producten is biologisch.

Wij wisten niet dat we een certificaat nodig hadden

Zuijdendorp werd er door Skal op gewezen dat zijn bedrijf een certificaat nodig heeft. “Dat wist ik echt niet. Wij verwerken geen producten, ik dacht dat het dan niet nodig is.” Skal houdt toezicht op de certificatieplicht van bedrijven. Als een bedrijf certificatieplichtig is, attendeert Skal hen hierop. Ook een tussenhandelaar die biologische levensmiddelen verhandelt moet gecertificeerd zijn.

Halffabrikaat

Biologisch is een trend die niet meer te stoppen is, denkt hij. “Italianen zijn daar heel ver in. Het gaat over allergenen, glutenvrij, vegan, bio. Zeker in Italië zelf zie je op de menukaart allerlei signaleringen van wat er wel en niet in zit. Noten, gluten, noem maar op.”

Naast een trend richting biologisch, gezond en plantaardig is er volgens hem ook een trend naar meer halffabrikaat. “Dat hoeft niet per se slechter te zijn. Het zelf maken in restaurants neemt af. Deels door een gebrek aan kennis, maar vooral door een gebrek aan personeel. Dan kun je de pasta of pizzabodems soms niet meer zelf maken.”

Gescheiden

Het biologische aanbod van NOVITALIA bestaat naast pizzabloem en pasta onder andere uit kaas, koffie, olijfolie en allerlei tomatenproducten. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst ook verse groenten en fruit gaan verkopen. “Dat gaan we zowel biologisch als gangbaar aanbieden. Dan is het belangrijk dat beide stromen goed van elkaar gescheiden blijven en biologisch niet door gangbaar kan worden besmet.”

Het biologische certificaat heeft ook een promotionele waarde

Streng

Zuijdendorp vindt het biologische certificaat best streng. “Ik denk dat veel Italiaanse producenten in principe geen bestrijdingsmiddelen willen gebruiken, tenzij het echt nodig is. Die groep mis je natuurlijk bij zo'n strenge norm. Als je een biologisch wijnhuis begint, dan loop je het risico dat je als er een beestje bijkomt de hele oogst moet weggooien. Dan is je zaak failliet. Dan vraag je je af: wat is beter? De bedrijven waarmee we werken zijn fatsoenlijk en gebruiken alleen bestrijdingsmiddelen als het echt moet.”

Kwaliteit

Van de andere kant beseft hij dat mensen bereid zijn meer te betalen voor biologisch. Dan willen ze ook zeker weten dat wat ze kopen biologisch is. “Skal heeft ons wel beter gemaakt”, vertelt Zuijdendorp. “Wij wisten niet dat we dat certificaat nodig hadden. Skal moet de kwaliteit gewoon bewaken en dat maakt ons uiteindelijk beter. Het helpt ons om de processen op orde te hebben. Het helpt bij onze bewustwording. Het helpt ons om meer met biologisch te gaan doen en om het certificaat uit te gaan dragen. Het heeft ook een promotionele waarde, waardoor mensen ook weten dat ze bij ons ook terecht kunnen voor biologische producten. Dat zijn allemaal positieve bijwerkingen.”

Opstellen klachtenprocedure

De grootste aanpassing in de bedrijfsvoering was het opstellen van een klachtenprocedure. “We zijn een klein bedrijf, dus die hadden we niet echt. Als er een probleem zou zijn, dan losten we dat direct op. Eigenlijk kwam dat nooit voor, want we zoeken altijd eerlijke producten bij vaste fabrikanten. Maar als je Skal gecertificeerd bent, moet je extra checks doen en de biologische status van je leveranciers controleren en zorgen dat alles traceerbaar is. Als er een klacht komt over een biologisch product, dan moet je dat later nog kunnen herkennen.”

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle