Mobiel menu trigger

Net gecertificeerd: Kaasall-in B.V.

image

Kaasall-In B.V. is een bedrijf dat Hollandse en buitenlandse kaas versnijdt en vacuüm verpakt. Hun producten worden voornamelijk B2B verkocht maar ook via de eigen webshop, www.delekkerstekaas.nl. Die is sinds kort bij Skal geregistreerd en Kaasall-in B.V. heeft zich laten certificeren. “Het was eigenlijk heel eenvoudig.”

“Als mensen om biologische kaas vragen, willen we dat kunnen leveren”, antwoordt Gerrit Krijgsman van Kaasall-in B.V op de vraag waarom het bedrijf koos voor een bio-certificaat. Als QA Manager was hij betrokken bij de certificering van dit bedrijf uit het Noord-Brabantse Veen dat hele kazen versnijdt en verpakt. Doordat de stukjes of schuitjes worden verpakt in een vacuüm krimpverpakking zijn ze zo'n half jaar houdbaar.

Hun producten worden vooral B2B verkocht maar ook via de eigen webwinkel, www.delekkerstekaas.nl. De eigenaar van beide bedrijven, Adrie den Dekker, is ooit begonnen op de markt in Amsterdam. Nog steeds zijn hij en zijn medewerkers op verschillende markten in het land te vinden, daarnaast is er een fysieke winkel in Haarlem. Sinds het begin van de coronaperiode heeft de verkoop via de webshop een enorme vlucht genomen, vertelt Krijgsman. “Dat is inmiddels wel wat afgenomen, maar het is voor een groot gedeelte blijven hangen. Mensen kiezen toch voor het gemak, bovendien hebben we allerlei verschillende soorten kaas op voorraad. We verkopen ook seizoensgebonden kazen. In de winter de wat zwaardere kazen die bij een glaasje port passen en in de zomer de wat jongere kazen.”

Bij een divers assortiment hoort ook biologische kaas, al is het aandeel klein: minder dan vijf procent. De markt groeit op dit moment niet en dat zal ook niet snel veranderen. Krijgsman: “Dat heeft alles te maken met de portemonnee van de consument. Boodschappen zijn duurder geworden en mensen kijken dan: waar kan het goedkoper. Je hebt die-hards die altijd voor biologisch zullen kiezen, maar de gelegenheidsconsument kiest dan voor regulier product.”

“Je hebt die-hards die altijd voor biologisch zullen kiezen”

Massabalans

Krijgsman komt uit de kaasindustrie en heeft te maken met allerlei soorten certificering voor opdrachtgevers, denk aan kwaliteit & voedselveiligheid, weidemelk, gmo-vrij (VLOG), planet-proof, kosjer en halal. “Toen meneer Den Dekker vroeg of we een Skal-certificaat konden krijgen, zei ik: natuurlijk. Dan moeten er alleen wat aanpassingen worden gedaan in de procedures. Bijvoorbeeld dat er na het snijden en verpakken moet worden gewogen wat je precies verwerkt hebt, want je moet zorgen dat de massabalans altijd rond is. Daar is Skal heel streng in. Verder moet je goed kijken naar het bio-certificaat van de leverancier van de kaas die je binnenkrijgt. Als je biologische kaas gaat verwerken moet je zorgen dat die lijn goed schoon is, zodat er geen vermenging kan optreden met gangbare producten. We hadden al een kwaliteitssysteem, dus we waren al gewend om volgens een bepaald protocol te werken. Daarnaast is het veel registreren.”

“Je moet zorgen dat de massabalans altijd rond is, daar is Skal heel streng in”

Draaiboek

Volgens zijn collega Mariëlle Ruitenbeek-Van Vliet, verantwoordelijk voor Administratie & Kwaliteit, was de certificeringsprocedure heel eenvoudig. “Skal heeft een gemakkelijk draaiboek dat je kunt volgen voordat je je bedrijf aanmeldt voor een inspectie. Dat ging heel soepel, we konden dat zo doorlopen en waar nodig aanpassingen doen in onze richtlijnen.”

Het meest spannende was volgens haar de vraag of het in de praktijk veel inspanning zou kosten dat biologische producten echt heel secuur moeten worden gescheiden van reguliere producten. “Maar dat heeft nauwelijks inspanning gekost. Producten worden hier al met veel zorg behandeld. Ons productieproces heeft altijd al een bepaalde volgorde. Nu wordt de productie altijd met biologisch gestart want dan is de lijn helemaal schoon. De biologische kazen hebben een aparte kaasbox met een aanduiding erop zodat het voor alle medewerkers gemakkelijk te begrijpen is en niet fout kan gaan. Ik ben heel erg van het praktische.”

De inspectie is volgens haar prettig verlopen. “We hebben alles sowieso goed op orde en we waren goed voorbereid. Bovendien, mocht er iets nog niet helemaal op orde zijn, dan is dat niet gelijk een probleem. Er wordt dan besproken waarom iets anders moet en je krijgt tips hoe je dat kunt aanpassen.” Dat is een verschil met andere inspecties die ze heeft meegemaakt. “Skal leert je ook graag wat het belang is van biologisch en waarom je dingen op een bepaalde manier moet doen. Daardoor ga je er ook op een andere manier naar kijken. Het heeft wel echt mijn ogen geopend; de liefde en de aandacht voor het product en het welzijn van de dieren, het voegt echt wat toe. Als iedereen zo met de natuur en de dieren zou omgaan, zou de wereld er heel anders uitzien.”

“Skal leert je graag wat het belang is van biologisch”

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle