JuicEvolution is een vrij nieuw sapmerk dat transparantie en gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Een grote fabriek in Turkije produceert de biologische fruit- en groentesappen. Als eerst geadresseerde is het volgens eigenaar Felipe Homeylev goed opletten als de container met JuicEvolution flesjes Nederland binnenkomt.
De sappen van JuicEvolution bestaan uit verschillende combinaties van 100 procent biologische groenten en fruit. Eigenaar en bedenker Felipe Homeylev is vroeger topsporter geweest en vindt gezonde voeding belangrijk. Dat geldt ook voor de doelgroep waarop hij zich richt. Dat is een belangrijke reden om voor biologisch te kiezen. “Een colaatje is lekker, maar je weet niet precies wat erin zit. Veel producten hebben een ‘secret formula’ waardoor je niet kunt achterhalen wat de gezondheidseffecten zijn. Als je op je voeding let, wil je zeker weten dat de basisingrediënten op natuurlijke wijze geteeld worden. Als het niet biologisch is, weet je niet zeker of er bijvoorbeeld pesticiden zijn gebruikt. Uiteindelijk wil je gewoon een zo gezond en transparant mogelijk product.”
De sappen zijn nu vooral in de horeca te koop. Ook levert JuicEvolution aan Rotterdam Topsport, een stichting die zich inzet voor topsporters. De start-up van Homeylev is druk bezig met opschalen. Deze lente worden de grotere volumes sappen geleverd. Op termijn wil hij ook de supermarkten bedienen.
JuicEvolution heeft ervoor gekozen de sappen direct in warme landen zoals Turkije te produceren. “Op plekken met meer land en met name meer zonuren is het gemakkelijker om biologisch te verbouwen. De smaak is daardoor ook anders.” Door alle processen te optimaliseren is het mogelijk een betaalbaar 100 procent biologisch sap aan te bieden.
De voorbereidingen om JuicEvolution ook in het Midden-Oosten te lanceren zijn vergevorderd. Ook daar moet eerst een certificeringsproces worden doorlopen, vertelt hij. “Vaak wordt dan niet de EU-bio-certificering gebruikt, maar eigen keurmerken, zoals halal.” Er is in deze regio veel vraag naar biologische transparante producten. Bio wordt actief aangemoedigd door de overheden. Het is dus een flinke potentiële afzetmarkt. “Er wordt ruim acht keer meer sap gedronken dan in Nederland.” Het is er natuurlijker warmer en er wordt minder alcohol gedronken.
“Ook in Nederland verwachten we dat de sapmarkt flink gaat stijgen, omdat mensen echt minder alcohol zijn gaan drinken en meer op hun gezondheid letten. Als je te weinig tijd hebt om fruit of groenten te eten of te persen, kun je ook een sapje nemen.”
De productiepartners van JuicEvolution hebben verschillende certificaten, zoals bio, fairtrade, halal en non-gmo. “Met ons netwerk werken wij samen met ruim 8000 gecertificeerde boeren die verschillende soorten biologische groenten en fruit kunnen leveren. Hierdoor kunnen wij bijvoorbeeld ook combinaties met biologische watermeloen of kiwi aanbieden. Al onze partners krijgen periodiek een audit van lokale erkende organisaties. Soms doen wij of onze productielocatie een nacontrole.”
De sappen worden op locatie koud geperst om de versheid te behouden. Daarna worden ze naar Nederland verstuurd. Als importeur, eerste geadresseerde, opslag en distributeur is JuicEvolution verantwoordelijk voor het volgende deel van de keten. Een importeur moet het bio-certificaat van de producent en exporteur in zijn bezit hebben en zeker weten dat de certificerende instantie van de exporteur wordt erkend in de EU en in TRACES staan. Voor al deze stappen is een Skal-certificaat nodig. Een opslagbedrijf moet bovendien gecertificeerd worden als ‘eerst geadresseerde’ om producten die van buiten de EU Nederland binnenkomen te mogen ontvangen en opslaan.
JuicEvolution werkt ook samen met een andere opslaglocatie, waar de inspectie van Skal plaatsvond. “Die opslag heeft hele units voor biologisch en niet-biologisch, dat wordt heel goed gescheiden van elkaar. Op onze verpakking is duidelijk aangegeven dat het product biologisch is. Dus voor de inspectie is het simpel te onderscheiden.
Als de container met flesjes aankomt in Nederland, is de ‘eerst geadresseerde’ verantwoordelijk voor de eerste ontvangst en opslag van de geïmporteerde producten. Er moet dan heel secuur worden vastgelegd of alles klopt en traceerbaar is, anders kan het product de biologische status verliezen.
Het correct invullen van het certificaat voor inspectie (COI) speelt hierbij een cruciale rol. “Zowel wij als de douane moeten het e-COI-document controleren”, vertelt Homeylev. “Als eerst geadresseerde moet je alle controles doen en ervoor zorgen dat de exporteur, producten en/of producent erkend en gecertificeerd zijn. Via TRACES wordt eerst door de douane afgetekend en kan het vervolgens na het zelf ondertekenen en controleren in het vrije verkeer gebracht worden.”
“De eerste keer dat je iets importeert, is het spannend. Je hebt een heel stappenplan wat je heel precies moet volgen. We hebben dat allemaal geautomatiseerd in ons CRM-systeem. Hierdoor is het overzichtelijk wat er gedaan moet worden. Alle badgenummers staan bijvoorbeeld al in ons systeem.”
Homeylev was niet alleen sporter, hij werkte ook jaren in de scheepvaart als scheepsmakelaar, onder meer in de natte en droge bulk ladingen. Dat waren veel complexere procedures. “Het e-COI geeft duidelijk aan wat je moet opschrijven, het is heel logisch. Maar je moet als eerst geadresseerde vooral niet vergeten je aan de procedures te houden.”
Het is belangrijk dat consumenten weten wat ze binnenkrijgen, vindt Homeylev. Een biologisch keurmerk kan helpen bij het kiezen voor gezonde voeding. Dat het kosten met zich meebrengt, betreurt hij. “Waarom maakt de overheid geen subsidiepotje voor bedrijven die biologische, gezonde producten juist promoten? Dit zal helpen om biologische voeding toegankelijk te maken voor iedereen.”