Mobiel menu trigger

Net gecertificeerd: Fa. Mul

image

De melk die de familie Mul uit Graft produceerde, werd altijd verwerkt tot een bekende streekkaas. Nu ze omgeschakeld zijn naar biologische melk, is dat voorbij. Helaas is er geen biologische variant van dit bekende streekproduct en wordt hun biologische melk sinds kort afgenomen door Eko Holland. De biologische manier van werken past perfect bij de neven Jan en Kees. “We zijn altijd bezig met de natuur.”

Het melkveebedrijf van de familie Mul bestaat uit 101 hectare grond, waarvan 30 hectare onderdeel is van een natuurgebied. “Daar mag je sowieso al geen kunstmest en beperkt mest strooien”, vertelt Jan Mul. Met zijn neef Kees runt hij het bedrijf dat hiervoor van hun vaders was. “Achter de stal hebben we een heleboel weidevogels, daar zijn we altijd mee bezig”, vertelt Jan enthousiast. “We maaien even later en bemesten minder, om te voorkomen dat je een te grove eerste snee hebt.”

Als je veel kunstmest en drijfmest gebruikt, dan groeit het gras heel snel en moet je ook snel voor het eerst maaien, zo legt hij uit. “Bijvoorbeeld al half mei. Dan zijn er een heleboel vogels met pullen, dus dan kom je liever niet het land in. Zodoende zijn wij biologisch geworden. Het past ook bij ons. Het was een kleine stap; we zijn altijd met de natuur bezig.”

Biologisch past bij ons. Het was een kleine stap

Iets minder koeien

Een van de beweegredenen was dat de kunstmestprijs door de hoge energieprijzen zo verschrikkelijk hoog werd. “Dus ik dacht: als we het doen, dan moeten we het nu doen.” Eigenlijk verwachtten ze weinig obstakels en die zijn ze ook nauwelijks tegengekomen. “Misschien is het ingewikkeld als je met maar een deel van je dieren omschakelt. Maar als je met je hele bedrijf overgaat naar biologisch, dan kun je je eigenlijk niet vergissen met het voer of met andere zaken. Als gewone boer heb je ook een hoop administratie, dat is allemaal prima te doen.”

Om aan de regels te voldoen, moesten ze wel een klein beetje inkrimpen. “We hadden iets tekort land, dus we hebben nu iets minder koeien.” Doordat ze een iets hogere opbrengst krijgen voor hun biologische melk en vlees, is dat niet echt een probleem. Naast de 140 koeien gaan hun 20 hobbyschapen ook mee in de omschakeling.

We hadden iets tekort land, dus we hebben nu iets minder koeien

Melkprijs

Een grote verandering is wel dat ze niet meer aan hun vaste coöperatie kunnen leveren, zoals ze altijd hebben gedaan. Die coöperatie maakt een bekende lokale kaas. “Maar ja, ze hebben geen biologische tak.” Nu gaat de melk naar Eko Holland, een bedrijf dat biologische melk levert aan biologische verwerkers. Hun oude coöperatie heeft er volgens Mul altijd voor gezorgd dat de melk een goede waarde had. In het begin van de omschakelingsperiode van de melk van anderhalf jaar hielden ze nog wat over. “Maar de laatste tijd ging de melkprijs van de reguliere melk naar beneden, terwijl de voerkosten hoger waren. Biologisch voer is immers duurder. Toen hielden we een tijdje weinig over aan de melkverkoop.”

Inmiddels is de omschakeling van zowel de grond als de melk voltooid en kan de melk als biologisch worden verkocht. De omschakelingsperiode voor het vlees van de koeien is net iets langer: twee jaar. “Het duurt dus nog een half jaar voordat we het vlees als biologisch mogen verkopen.” De bedrijfsvoering is helemaal gezond. Hoe de toekomst van het bedrijf eruitziet is niet zeker. Jans zoon van 26 zou het bedrijf graag willen overnemen. “Maar of dat in deze onzekere tijden gaat lukken is nog de vraag.”

Als gewone boer heb je ook een hoop administratie, het is allemaal prima te doen

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle