Mobiel menu trigger

Nieuw: nationale dierlijke database 'OrganicXLivestock'

image

Vanaf vandaag kunnen veehouders die biologische dieren in Nederland willen aanbieden gratis gebruik maken van de database op de website www.organicxlivestock.nl. Deze dienst wordt aangeboden door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarmee wil de Europese Commissie de biologische productie bevorderen en tegemoetkomen aan de behoefte aan betrouwbare gegevens over de beschikbaarheid op de markt van biologische dieren.

Aanmelden aanbod bio-dieren

Bij de lancering van de database, is er nog geen aanbod. Biologische bedrijven kunnen vanaf vandaag dieren aanbieden. Veehouders en handelaren die biologische dieren willen aanbieden, moeten zich eerst aanmelden via deze website. Veehouders zijn zelf verantwoordelijk voor het vullen van de database, de juistheid en het actueel houden van de gegevens.

Ontheffing voor de aanvoer van gangbare dieren

Als de benodigde biologische dieren niet in OrganicXLivestock beschikbaar zijn, kunnen boeren bij Skal Biocontrole een ontheffing aanvragen voor het gebruik van niet-biologische dieren. Ontheffingen aanvragen voor de aanschaf van gangbare dieren gaat ongewijzigd via Mijn.Skal.nl

Dierlijke database

De dierlijke database is door FiBL ontwikkeld. FiBL heeft dit ook voor een aantal andere lidstaten gedaan. In sommige lidstaten is hier al enkele jaren ervaring mee. De website spreekt voor zich. Mochten er desondanks vragen zijn over het gebruik of onjuistheden worden aangetroffen dan kunnen boeren terecht bij Bionext.
In 2024 wordt het gebruik van de database geëvalueerd.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle