Mobiel menu trigger

Aankondiging: toezicht op begassing van geïmporteerde biologische producten

Skal gaat binnenkort onaangekondigde inspecties uitvoeren bij bedrijven die geïmporteerde biologische producten ontvangen. Het gaat hierbij om producten als granen, rijst, noten, cacao, koffiebonen, thee en kruiden. Van deze importproducten is bekend dat de gangbare varianten soms worden begast om schimmelvorming tegen te gaan of knaagdieren en insecten mee te bestrijden. Biologische producten mogen niet begast worden met chemisch-synthetische stoffen.

Achtergronden bij begassing

Voor gangbare producten zijn er minder restricties ten aanzien van begassing. Voor biologische producten is begassing niet toegestaan. Tenzij er gebruikt is gemaakt van luchtdruk al dan niet in combinatie met verhoogde concentraties CO2, N2 en/of O2. De wettelijke basis wordt weergegeven in de biologische verordening VO (EU) 2018/848 artikel 41 en Bijlage II Deel I sub 1.10 en 1.11 en Deel IV sub 1.6.

Toezicht via onaangekondigde inspecties

Skal is wettelijk verplicht om jaarlijks 10% van haar inspecties onaangekondigd uit te voeren. Skal vult deze onaangekondigde inspecties risicogericht in. De kosten van deze inspecties zijn voor rekening van Skal en worden gefinancierd uit de toezichtbijdrage die biologische bedrijven jaarlijks betalen.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle