Biologisch risicobeheersplan: de richtlijn voor bedrijven om risico’s in kaart te brengen en te beheersen.
Het is voor elk biologisch bedrijf verplicht om een risicobeheersplan op te stellen. Een risicobeheersplan bevat een omschrijving van de risico’s die binnen uw bedrijf bestaan, die de betrouwbaarheid van het biologische product kunnen aantasten. Maar ook hoe uw bedrijf met deze risico’s omgaat, zodat de kans verkleind wordt dat deze zich voordoen. Door de processen op uw bedrijf kritisch te bekijken, weet u precies waar het biologische product kans heeft om verontreinigd, vermengd of verwisseld te worden. Als u weet wat de risico’s zijn, kunt u ze ook beheersen. Zo helpt u mee om het biologisch product ook echt biologisch te houden.
Een van de onderdelen van een periodieke inspectie is, dat de Skal-inspecteur het biologisch risicobeheersplan van uw bedrijf doorloopt en checkt. Voorafgaand aan de inspectie dient deze te worden geupload binnen mijn.skal.nl.
Een risicobeheersplan staat stil bij de risico’s die een negatief gevolg kunnen hebben voor de betrouwbaarheid van het biologische product. Specifiek moet een risicobeheersplan zich richten op de volgende risico’s:
Tijdens de periodieke inspectie beoordeelt Skal of in het risicobeheersplan of de bedrijfsomschrijving is opgenomen dat het bedrijf Skal informeert wanneer het bedrijf het vermoeden heeft dat een binnen het bedrijf geproduceerd, bereid, ingevoerd of van een andere exploitant ontvangen biologisch product niet voldoet aan de wetgeving.
Beschrijf uw bedrijfsprocessen en de onderliggende processtappen. Denk bijvoorbeeld aan inkoop van zaad, dieren, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, veevoer etc. Maar ook oogst, verkoop, opslag en verpakken bijvoorbeeld. U staat stil bij de weg die biologische producten en partijen afleggen binnen uw bedrijf.
Focus hierbij op risico’s ten aanzien van:
Bij inkoop is een risico dat de geleverde producten niet biologisch zijn of niet zijn toegestaan in biologische productie. Ook kunnen risico’s ten aanzien van bovengenoemde punten zich voordoen in opslagruimtes of -kisten die eerder voor niet-biologische producten zijn gebruikt, of bij gebruik van installaties, machines, apparatuur en transportbanden bijvoorbeeld.
Beschrijf per risico de voorzorgsmaatregelen die u op uw bedrijf neemt, om deze risico’s te vermijden of om de kans dat ze optreden zo klein mogelijk te maken. De voorzorgsmaatregelen zijn gericht op procedure- en processtappen.
Voer bij inkoop van producten een ingangscontrole uit bij alle geleverde producten, bijvoorbeeld. Zijn de grondstoffen die zijn geleverd biologisch of toegestaan voor biologische productie? Is dit niet aantoonbaar toegestaan, dan kunt u deze grondstoffen niet gebruiken in de biologische productie.
Zorg voor een passende documentatie of registratie van deze voorzorgsmaatregelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
Voorbeeld: teken gecontroleerde leveringen af op de leverbon, zodat aantoonbaar is dat de ingangscontrole correct is uitgevoerd
Een risicobeheersplan kan alleen goed functioneren als u regelmatig evalueert of het nog actueel is. Zijn er nieuwe processen gestart op het bedrijf? Zijn er wijzigingen in bestaande processen? Zijn er nieuwe risico’s bijgekomen? Worden de voorzorgsmaatregelen in praktijk correct uitgevoerd, zijn ze nog steeds effectief? Is er een incident geweest of is er een afwijking geweest die er op wijst dat nog niet alle risico’s voldoende zijn afgedekt? Dan past u dit aan in het risicobeheersplan.
Pas versiebeheer toe op het risicobeheersplan, zodat u en uw medewerkers altijd met de meest recente versie van het risicobeheersplan werken.