Mobile menu trigger

Skal start met pluimvee-inspecties op locatie vanaf 7 juni

image

Vanaf 7 juni voert Skal weer pluimvee-inspecties op locatie uit. Hiervoor is een protocol ontwikkeld waardoor de inspecties uitgevoerd kunnen worden met in acht neming van het landelijk geldende hygiëneprotocol.

Hoe verloopt de inspectie? De inspectie wordt - indien mogelijk - geheel ‘aan de keukentafel’ uitgevoerd. Is het voor het uitvoeren van de inspectie noodzakelijk dat het bedrijfsterrein moet worden betreden? Denk hierbij aan bijvoorbeeld voor het inspecteren van andere biologische bedrijfsactiviteiten, niet zijnde pluimvee.

In dat geval wordt het gedeelte waar de vogels/het pluimvee verblijft, niet door de Skal-inspecteur betreden. Het gaat dan om de onder andere de volgende ruimten: de eiersorteerruimte, de stallen inclusief voorruimten, de uitlopen et cetera. Uiteraard wordt er bij de rondgang afstand gehouden van het pluimveegedeelte van het bedrijf en worden er geen stallen van binnen geïnspecteerd.

De volgende regels zijn onder andere van toepassing:

  1. Er mag geen pluimvee rondlopen op het bedrijf, als er wel loslopend pluimvee aanwezig is wordt de inspectie direct afgebroken.
  2. Het voertuig van de inspecteur wordt altijd vóór de afscheiding van het bedrijfsterrein geparkeerd.
  3. De inspecteur meldt zich bij aankomst op het bedrijf bij de geregistreerde .
  4. De inspecteur draagt tijdens de inspectie overschoentjes die na de inspectie op het bedrijf achterblijven.
  5. De controle van het pluimvee gedeelte wordt geheel ‘aan de keukentafel’ uitgevoerd, indien noodzakelijk kan de inspecteur de veehouder vragen om met een camera (bijvoorbeeld smartphone) de stallen te betreden en de te inspecteren onderdelen live te filmen. Hierbij kan de inspecteur de veehouder vragen om op bepaalde zaken in te zoomen of te focussen. De inspecteur volgt de beelden vanaf buiten de stal.
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle