Mobile menu trigger

Vanaf 19 maart 2024 aangepaste werkwijze voor export naar de VS

image

Vanaf 19 maart is export van biologische levensmiddelen naar de Verenigde Staten alleen mogelijk met een begeleidend transactiecertificaat dat geregistreerd staat in de Organic Integrity Database van de USDA. Per zending is een vernieuwd transactiecertificaat nodig om de bio-status van de zending aan te tonen. De exporterende bedrijven en de transactiecertificaten zullen door Skal worden geregistreerd in de Organic Integrity Database van USDA NOP. Transactiecertificaten worden nog steeds aangevraagd bij Skal via Mijn.Skal.nl, maar worden vanaf 19 maart uitgegeven via de Organic Integrity Database.

Gaat u exporteren naar de VS? Vraag op tijd uw NOP ID aan

Voor de aanvraag van een transactiecertificaat heeft uw bedrijf een NOP ID nodig. Als de ‘final handling’ door een ander bedrijf wordt gedaan, heeft ook dit bedrijf een NOP IS nodig. U kunt uw NOP ID aanvragen door een mail te sturen naar info@skal.nl. Skal maakt uw bedrijf dan aan in de Amerikaanse Organic Integrity Database. Tussen aanvraag een aanmaak zit een doorlooptijd van enkele dagen, dus begin op tijd! Het transactiecertificaat is nodig op moment van inklaring in de VS. Het is niet mogelijk om met terugwerkende kracht een transactiecertificaat aan te vragen.

Achtergrond bij deze nieuwe werkwijze

De USDA (United States Department of Agriculture) heeft de Amerikaanse bio- regelgeving (het National Organic Program: NOP) aangescherpt om de voortdurende groei van de biologische markt te ondersteunen en het toezicht op cruciale schakels in de biologische toeleveringsketens te verbeteren. Eén van de genomen maatregelen is het vereisen van een NOP Import Certificaat voor alle biologische zendingen. Deze moeten door de exporteur worden aangevraagd bij de controle-instantie, die deze invoert in de Organic Integrity Database. In Nederland is de controle-instantie Skal. Skal beoordeelt de aanvraag van het exportcertificaat en registreert het transactiecertificaat in de Organic Integrity Database. Het transactiecertificaat wordt uitgegeven door de USDA NOP.

Meer over deze aanscherping van de Amerikaanse bio-regelgeving ‘Strenghtening Organic Enforcement Final Rule’ is te vinden op de website van de USDA.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle