Mobiel menu trigger

OrganicXseeds-NL vervangt de Biodatabase

image

Vanaf vandaag (1 december) vindt u op www.organicxseeds.nl (OXS-NL) het actuele aanbod aan biologisch zaaizaad en vegetatief vermeerderd teeltmateriaal bestemd voor Nederlandse biologische boeren en tuinders.

Doel van de overstap naar deze nieuwe database is om het beschikbare aanbod aan biologisch plantaardig teeltmateriaal uit andere Europese landen beter te ontsluiten. Tegelijkertijd kunnen Nederlandse zaad- en handelsbedrijven hun biologische aanbod nu makkelijker -via één portal- in andere Europese landen aanbieden.

Nederland is het elfde Europese land dat gebruik maakt van de OrganicXseeds database die door FiBL- Duitsland wordt beheerd. Een overzicht van de deelnemende landen staat op www.organicxseeds.com

Net als in de Biodatabase staat op OXS-NL per (sub)gewas vermeld wat de beschikbare rassen zijn en bij welke leverancier dit materiaal verkregen kan worden. Daarnaast zijn tabellen opgenomen waarin is aangegeven in welke categorie een (sub)gewas is ingedeeld. Dit bepaalt welke mogelijkheden biologische boeren en tuinders hebben om ontheffing aan te vragen voor het gebruik van niet-biologisch teeltmateriaal.

Nieuw is de mogelijkheid voor boeren en tuinders om via de database te registreren welke rassen zonder ontheffing zijn gebruikt. Jaarlijkse registratie van het gebruik van deze zogenaamde categorie 3 gewassen is verplicht volgens de Europese biologische Verordening. Hiervoor is het wel nodig dat telers zich eerst aanmelden op organicXseeds.nl en een gebruikersaccount aanmaken.

Bedrijven die hun beschikbare biologisch plantaardig teeltmateriaal willen aanbieden op OXS-NL kunnen dit doen via de Europese routerdatabase: www.seeds4organic.eu/rdb. Naktuinbouw controleert het aanbod voordat het zichtbaar wordt in de OXS-NL database. Nieuw voor de leveranciers is dat ze zelf het aanbod dat op OXS-NL vermeld staat actueel kunnen-en moeten- houden.

Het ministerie van LNV coördineert in samenwerking met Skal Biocontrole, Naktuinbouw en Bionext de overstap naar OXS-NL.

Kijk voor meer informatie op www.organicxseeds.nl

Voor vragen over het plaatsen van aanbod organicx-nl@naktuinbouw.nl

Voor vragen over ontheffingen of categorie 3 gewassen landbouw@skal.nl

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle