Mobile menu trigger

Op weg naar biologisch: Brouwerij Troost

image

Aanvankelijk zagen de vijf eigenaren van Brouwerij Troost, de grootste onafhankelijke brouwerij van Amsterdam, de meerwaarde er niet van in om hun bedrijf te laten certificeren. Je kunt gewoon biologisch bier brouwen zonder certificaat, dachten ze. Toch veranderden ze van gedachten. “Met een certificaat kun je laten zien dat je echt serieus bent”, vertelt een van de eigenaren, Peter-Derk Muffels. Het biologische keurmerk maakt tenslotte meteen duidelijk waarvoor je staat. “Dat kun je ook wel op het etiket uitleggen, maar mensen die voor een schap staan, moeten dat flesje of blikje wel eerst pakken.”

Ze hebben net een nieuwe blikkenlijn geïntroduceerd, omdat ze van de flesjes afwillen. Hergebruiken van flesjes kost te veel tijd, water en chemicaliën en eindigen daarom in de glasbak. Muffels: “Blik is milieuvriendelijker, want het is lichter en compacter. Dat scheelt ontzettend veel in het transport. En het kan goed worden gerecycled.”

Smaakgever
Een groot deel van hun bier verkopen ze trouwens in de drie eigen brewpubs, waar je kunt eten en drinken, maar ook bier kunt inkopen. Verder is het verkrijgbaar in supermarkten, bij slijters en natuurlijk in kroegen en restaurants. Vooralsnog is Brouwerij Troost zelf Skal-gecertificeerd en is een eerste pils biologisch. De andere bieren worden de komende tijd één voor één biologisch: ieder recept moet apart aangevraagd worden bij Skal. Dat is verder geen probleem. Het moeilijkste aan biologisch worden, is volgens Muffels het vinden van de juiste ingrediënten en dan met name goede hop. Dat is sowieso moeilijk verkrijgbaar. “Sommige soorten zijn erg gewild en dus zo weg. Dus moet je met contracten werken. Biologische hop is veel duurder, daarnaast zijn niet alle soorten verkrijgbaar.”

Zelf verbouwen is een brug te ver. “Op zich is hop verbouwen niet moeilijk, maar hele goede hop verbouwen wel. Ik heb veel respect voor mensen die dat proberen te doen en ik draag het een warm hart toe, maar vaak kunnen we het toch niet afnemen. Het is de smaakgever van je product, het moet echt van hele goede kwaliteit zijn.”

Duurder
Veel aanpassingen in de bedrijfsvoering hoefden ze niet te doen. “Veel van wat Skal vraagt op het gebied van registratie, bijvoorbeeld tracebility, wordt ook gevraagd voor de accijnsregistratie. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verlangt dat je een deugdelijk product maakt en je, mocht er iets misgaan met het product, altijd kunt achterhalen waar dat aan ligt en hoe je dat kunt oplossen. Doordat we op verschillende manieren al onder controle staan, was het grootste deel van de administratie al op orde.”

Of het voor de consument belangrijk is of bier biologisch is of niet, zal de tijd moeten uitwijzen. “In Amsterdam zijn er veel zaken en kroegen waar biologisch goed gaat. Sommige willen zelfs alleen maar biologisch. Er is zeker vraag, maar we nemen best een risico want we moeten nog zien of mensen er echt meer voor willen betalen. Die prijzen moeten echt een beetje omhoog want biologische hop is echt twee keer zo duur. Maar wij geloven erin dat mensen dat wel willen.”

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle