Mobiel menu trigger

‘Biologisch’ of ‘ecologisch’ gebruiken in bedrijfsnaam

image

De term ‘biologisch’ en afgeleiden daarvan (verkortingen en vertalingen) zijn beschermde termen in Europa. Het gebruik ervan is voorbehouden aan de etikettering van-, en de reclame voor-, gecertificeerde biologische producten.

De eisen aan het gebruik van de term biologisch en afgeleiden zijn vastgelegd in Verordening (EU) 2018/848. Voor de consument betekent dit, dat als de term biologisch of een afgeleide daarvan op een product staat of voorkomt in de naam van een bedrijf, hij erop kan vertrouwen dat het product of het bedrijf voldoet aan de biologische Europese-wetgeving.

Toepassing

Is uw bedrijf geregistreerd en gecertificeerd door Skal én heeft u een volledig biologische bedrijfsvoering? Dan voldoet u aan de Europese biologische wetgeving. Dit houdt in dat uw producten herkenbaar zijn met onder andere het biologische keurmerk zoals de verordening voorschrijft. U mag dan ook de term 'biologisch' of een afgeleide daarvan toepassen in de bedrijfs-, handels- of merknaam. NB: voor webshops gelden andere voorwaarden als het gaat om alleen registreren of ook certificeren.

Indien u niet een compleet biologische bedrijfsvoering heeft, of uw bedrijf niet gecertificeerd is, mag u geen termen als biologisch, bio, ecologisch of eco voeren in uw bedrijfs-, handels- of merknaam. Het is dan een onterechte verwijzing naar de biologische productiemethode, en dit leidt tot misleiding van de consument.

Certificeren of naam aanpassen

Bedrijven met ‘bio-verwijzing’ in de bedrijfs- handels- of merknaam en die nog niet geregistreerd zijn bij Skal hebben de keuze om
1) zich volledig te laten certificeren óf
2) om de naam zo aan te passen dat de ‘bio-verwijzing’ verdwijnt.

Alle informatie rondom certificatie en contactgegevens; zie www.skal.nl

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle