Mobile menu trigger

Bio-certificaat vanaf nu in Europees format beschikbaar in TRACES

image

Het bio-certificaat van biologische bedrijven is vanaf vandaag volledig omgezet naar TRACES. Reden is dat de EU bepaald heeft dat certificaten voor de hele EU beschikbaar moeten zijn in hetzelfde format. Voor Nederlandse biologische bedrijven blijft het bio-certificaat beschikbaar in mijn.skal.nl, maar vanaf nu in het Europese format. Ook het onderling delen van certificaatgegevens blijft mogelijk via mijn.skal.nl

TRACES

Trade Control and Expert System (TRACES) is het centrale Europese systeem waarin onder meer biologische certificaten voor bedrijven in Europa beschikbaar worden gesteld. Biologische certificaten zijn in TRACES beschikbaar via de website van TRACES.

Veranderingen in vormgeving bio-certificaat

Het Europese format kent een andere vormgeving en volgorde van de certificatiegegevens dan het eerdere Nederlandse format met Skal-opmaak en Skal-logo. Een ander verschil is dat het TRACES bio-certificaat werkt met een digitale handtekening van Skal en niet met de handtekening van de directeur van Skal. Verder is het even zoeken naar het Skal-nummer, die staat nu onderaan in vak II.9. In dit vak komen ook de producten met kwalificatie ‘Diervoeder die in de biologische landbouw kan worden gebruikt’ en ‘Product bereid met agrarische biologische ingrediënten’.

Voorbeelden bio-certificaat

Voorbeeldcertificaat landbouw
Voorbeeldcertificaat voor handel en verwerking

Voorbeeldcertificaat van een winkelketen

Sublocaties: geen eigen bio-certificaat

Sublocaties en (winkel)vestigingen staan op het bio-certificaat van de hoofdlocatie vermeld, met de gecertificeerde bedrijfsactiviteiten per sublocatie. In TRACES hebben sublocaties of vestigingen geen eigen bio-certificaat meer.

Speciale aandachtspunten

  1. Op het Traces bedrijfscertificaat worden alle productcategorieën vermeld die van toepassing kunnen zijn voor de gecertificeerde bedrijfsactiviteiten. Het is mogelijk dat niet al deze categorieën van toepassing zijn op uw bedrijf. Bent u bijvoorbeeld gecertificeerd voor de bedrijfsactiviteit opslag? Dan vindt u alle productcategorieën onder opslag op uw certificaat. Hier kunnen producten bijstaan die uw bedrijf niet opslaat.
  2. De postcode op het Traces bedrijfscertificaat is niet altijd volledig. De letters in de postcode worden nog niet getoond. Dit heeft geen gevolgen voor de geldigheid van uw bedrijfscertificaat.
  3. Wilt u uw certificaat in een andere taal? In TRACES wijzigt het certificaat mee met de taal die is geselecteerd. U kunt uw bio-certificaat dus in vele talen opvragen. De ondertekende versie is vooralsnog alleen in het Nederlands beschikbaar.
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle