Mobile menu trigger

A-meststofstatus voor: bio-luzernekorrels & bio-raapzaadschroot en vinasse van biologische herkomst

image

Skal kreeg vanuit de landbouwsector het verzoek, om de A-meststofstatus toe te kennen aan de volgende producten: biologische luzernekorrels & raapzaadschroot en ‘bio’-vinasse. De verzoeken zijn onderzocht en de producten beoordeeld. Conclusie: de benoemde producten voldoen aan de wettelijke eisen die gelden voor een A-meststof.

Biologisch: luzernekorrels & raapzaadschroot

Beide producten vallen onder “Producten en bijproducten van plantaardige oorsprong voor bemesting” en voldoen daarmee aan de wettelijke eisen voor A-meststof en aan de Skal-Normen. Bio-luzernekorrels en bio-raapzaadschroot kunnen worden gebruikt als A-meststof indien biologisch gecertificeerd als diervoeder en afkomstig van een biologisch gecertificeerd bedrijf.

‘Bio’ vinasse

Vinasse is een bijproduct uit de suiker of ethanol productie. Omdat vinasse geen levensmiddel of diervoerder is, valt het niet onder de scope van de bio-verordening en kan vinasse dus niet biologisch worden gecertificeerd. Vinasse kan wel, net als stro en mest, worden gebruikt als A-meststof als de gecertificeerde producent het product direct als ‘biologisch’ levert aan de gebruiker. Dit houdt in: de vinasse is aantoonbaar van biologische herkomst.

A-Meststoffen

Bij voorkeur gebruikt een biologisch landbouwbedrijf zoveel mogelijk A-meststoffen in de bedrijfsvoering. A-meststoffen voldoen aan de biologische EU-regelgeving:

  1. Art. 4.b van Verordening 834/2007
    Art. 5.g van de nieuwe bio-verordening 848/2020
  2. Bijlage I van Vo. 889/2008
    Art. 24.b van de nieuwe bio-verordening 848/2020
    Bijlage II van (EU) 2021/1165
    Een lijst met toegestane meststoffen, nutriënten en bodemverbeteringsmiddelen, waaronder: “Producten en bijproducten van plantaardige oorsprong voor bemesting”

Meer over A-meststoffen

​​​​​​​Voor meer informatie over A-meststoffen, kunt u hier verder lezen.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle