Skal houdt toezicht op verkooppunten. Hoe is dat toezicht ingericht en waar let Skal op?
Astrid Menks, specialist toezicht verkooppunten, vertelt:
Zo mag je bijvoorbeeld biologisch brood in de winkel afbakken in dezelfde oven als het gangbare brood. Ook het snijden van biologisch brood kan op dezelfde machine als niet biologisch brood, zolang deze maar van elkaar gescheiden blijven.
Bij verwerkende bedrijven vragen wij scheiding van biologische en niet-biologische productie. Het risico op vermenging van ingrediënten is hier aanwezig. Bij een winkel waar een brood alleen afgebakken en/of gesneden wordt, is dit niet het geval.
We willen verifiëren of het systeem van de winkel voldoet. Uiteindelijk gaat het om consumentenvertrouwen en borging van de biologische status.
Dus:
De inspecteurs controleren de administratie bij verkooppunten zoals dat ook bij verwerkende bedrijven gebeurt. De administratie in een verkooppunt is echter over het algemeen minder uitgebreid dan bij verwerkende bedrijven.
Bij certificeren gaat het aantoonbaarheid, hiervoor moet de administratie geraadpleegd worden. In de administratie wordt de onderbouwing gezocht voor de aankopen, de voorraden en de verkopen. De administratie is ook van belang voor de tracering en het opmaken van een handelsbalans van de biologische producten.
De inspectiethema’s van verwisseling, handelsbalans tussen inkoop en verkoop en ingangscontrole zijn hetzelfde, maar de invulling ervan verschilt.
“Tijdens de inspecties in winkels heeft de inspecteur veel aandacht voor de juiste winkelaanduidingen. “Is dat wat in de winkel aangeduid wordt als biologisch ook echt biologisch?”
We zien onder andere biologische aanduidingen op schappen waar geen biologische producten (meer) staan. Voor consumenten is het natuurlijk belangrijk dat, dat wat wordt aangeduid als biologisch, ook daadwerkelijk biologisch is. Dus daar zijn we scherp op.”
Een ander aandachtspunt is de verkoop van onverpakte producten, bijvoorbeeld groente en fruit. Gecertificeerde verkooppunten mogen dit onverpakt verkopen. Hierbij is van belang, dat niet-biologische producten, niet per ongeluk als biologisch worden aangeduid, zodat consumenten misleid kunnen worden.
Winkels die zelf producten aankopen, moeten zeker weten dat hun leverancier gecertificeerd is, dit kunnen zij doen door in Traces het certificaat van de leverancier zelf op te zoeken.
Zo kun je actueel bijhouden of je leverancier nog een geldig bio certificaat heeft en tijdens de inspectie via TRACES aantonen dat de toeleveranciers zijn gecertificeerd. Er is dan geen hele administratie meer nodig van actuele bio-certificaten. Dat is een praktische tip.