Mobile menu trigger

“Al die regels van Skal ook altijd!”

image

Als inspecteur van Skal zou ik soms wel van de daken willen schreeuwen dat wij de biologische regelgeving niet zelf bepalen. Wij houden uitsluitend controle op Europese biologische wetgeving.

Voor ondernemers lijkt het soms alsof Skal de regelgeving bepaalt. Als Skal-inspecteur controleer ik of een biologische ondernemer aan de biologische regelgeving voldoet. Ik leg de regels uit en verwijs naar de biologische wetgeving die op onze website staat. Skal is namelijk de enige controle-organisatie in Nederland die de biologische wetgeving controleert.

Het zorgt ervoor dat wij de hele sector inspecteren, goed verbanden kunnen leggen en biologische stromen kunnen volgen. Voor de beeldvorming is het soms lastig dat de wetgeving zo aan ons kleeft, dat het lijkt of wij deze bepalen. Dan gaat het bijvoorbeeld over “het risicobeheersplan van Skal”. Je vindt het biologisch risicobeheersplan echter terug in de Europese Verordening 2018/848, Art 28. En de inspectiefrequentie? Die lees je in Vo 2018/848, Art 38. De wetgeving is heel complex geformuleerd , dus hebben wij als Skal Biocontrole de wetgeving op onze website zoveel mogelijk vertaald naar meer leesbare teksten.

In mijn inspecties probeer ik altijd duidelijk te maken dat het niet “Skal” is, die de regels bepaalt, maar Europa.

In mijn inspecties probeer ik altijd duidelijk te maken dat het niet “Skal” is, die de regels bepaalt, maar Europa. Tja, dat klinkt best wel ver weg en vaag. In de dagelijkse praktijk van ondernemers zijn wij het die over de regels beginnen. Ik merk dat boeren het soms heel lastig vinden als wij inspecteurs een lichte afwijking constateren. Ook de weging van de afwijkingen is bepaald door Europese regelgeving (Artikel 8 van Vo 2021/279).

Neem een lichte afwijking serieus, maar niet te zwaar!

Wat ik bedrijven op het hart wil drukken is om te focussen op het woord ‘licht’ en niet op ‘afwijking’. Lichte afwijkingen zijn bijna altijd administratief en worden pas ernstig als ze niet worden hersteld. In de Nederlandse vertaling van de biologische wetgeving wordt niet gesproken over een lichte afwijking, daar heet het “van gering belang”. Dat dekt de lading eigenlijk best goed! Die Europese regelgeving is zo gek nog niet.

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle