product
product

Product

Vanaf 25 maart 2019 werkt Skal met een nieuwe manier van registreren van producten. 
U kunt nieuwe producten aanvragen, bestaande producten wijzigen en verwijderen en bestaande recepturen dupliceren via het klantengebied Mijn.Skal.nl
Pas na goedkeuring van het product mag u het product op de markt brengen. Na goedkeuring komt de naam van het product op de bijlage van uw bio-certificaat te staan.

Enkelvoudig of samengesteld?
Bij het aanvragen van een product wordt u de vraag gesteld of het om een enkelvoudig of een samengesteld product gaat. 
Een samengesteld product bestaat uit meerdere ingrediënten, grondstoffen of toevoegingen. Aan een samengesteld product ligt een receptuur ten grondslag. Voorbeelden van een samengesteld product zijn kruidenmix, mayonaise of chocoladekoekjes. 
Een enkelvoudig product bestaat uit één ingrediënt en verder geen hulpstoffen of additieven. Er is geen receptuur nodig. Voorbeelden van een enkelvoudig product zijn wortelen of tarwe. Voegt u bijvoorbeeld water of zout bij de wortelen, dan gaat het om een samengesteld product. 

Receptuureigenaar?
Bij het aanvragen van een samengesteld product wordt u de vraag gesteld of u receptuureigenaar bent van het product. Als u eigenaar bent van de receptuur dan heeft u de samenstelling van het product ontwikkeld en is de samenstelling bij u bekend. Het betekent niet dat u het product zelf maakt. Als receptuureigenaar moet u de receptuur opgeven bij het indienen van een product. 

Kwalificaties van ingrediënten
Bij het aanmaken van de receptuur wordt u per ingrediënt gevraagd de kwalificatie te kiezen. Dit zijn de mogelijke kwalificaties voor levensmiddelen:
Biologisch: Een biologisch gecertificeerde grondstof of ingrediënt, dit mag ook een samengesteld biologisch ingrediënt zijn. 
Bereid met biologische ingrediënten: Een gecertificeerd "bereid-met product" met tenminste één biologisch ingrediënt. 
Niet-agrarisch: Ook wel additieven genoemd. Dit zijn toevoegingen aan het product die u moet vermelden op het etiket. Voor biologische producten zijn enkele additieven toegestaan. Deze zijn opgenomen in in artikel 27 en bijlage VIII, deel A van verordening 889/2008. In deze bijlage is een onderscheid gemaakt tussen:

  • levensmiddelen van plantaardige oorsprong (als minimaal 50% van de agrarische ingrediënten plantaardig is)
  • Levensmiddelen van dierlijke oorsprong (als minimaal 50% van de agrarische ingrediënten dierlijk is)

Voor sommige additieven zijn bijzondere voorwaarden opgenomen. U mag de producten alleen gebruiken onder deze voorwaarden. Additieven mag u in principe onbeperkt gebruiken. In de bijlage zijn een aantal additieven voorzien van een astriks, deze worden meegerekend als ingrediënt van agrarische oorsprong (dus in totaal maximaal 5% gebruiken).
Niet-biologischVoor een paar ingrediënten is vastgesteld dat ze onvoldoende biologisch beschikbaar zijn. Deze ingrediënten zijn opgenomen in bijlage IX van verordening 889/2008. Alleen deze ingrediënten mag je  in een biologisch product gangbaar (niet-biologisch) gebruiken tot maximaal 5%. 
Technische HulpstofTechnische hulpstoffen zijn toevoegingen aan het product die gedurende het productieproces verdwijnen. U hoeft de technische hulpstoffen niet te vermelden als ingrediënt op het etiket. Voor biologische producten zijn enkele technische hulpstoffen toegestaan. Deze zijn opgenomen in artikel 27 en bijlage VIII, deel B van verordening 889/2008. Voor sommige hulpstoffen zijn bijzondere voorwaarden opgenomen. U mag de producten alleen gebruiken onder deze voorwaarden.