Over ons 2015
Over ons 2015

Update decertificering bio-geitenkaasbedrijf: decertificering blijft van kracht

28 January 2014

Begin december heeft Skal een biologisch kaasbedrijf uit Overijssel gedecertificeerd. Het bedrijf heeft bezwaar gemaakt tegen deze beslissing. Skal heeft vandaag een beslissing genomen op dit bezwaar. De decertificeringsbeslissing blijft van kracht. Tegen dit besluit van Skal is beroep mogelijk bij de rechtbank.

Verantwoordelijkheid
De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen.  Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal de ondernemer decertificeren.

Over Skal en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit bio-geitenkaasbedrijf is er sprake van meerdere fatale afwijkingen. Dit leidt tot gehele decertificering van het bedrijf.

Nieuws