Over ons 2015
Over ons 2015

Nieuwe gecertificeerde uitgelicht: van intensief naar extensief boeren

13 August 2015

Regelmatig laten we een nieuwkomer in de biosector aan het woord. In mei 2015 is Landbouwbedrijf Van Laar in Rhenen biologisch gecertificeerd. Veehouder Bart van Laar licht zijn keuze toe en vertelt over zijn eerste ervaringen met Skal Biocontrole. “Wij hebben zoog- en melkkoeien. Tot 2012 waren we heel intensief. Daar zat weinig toekomst in, want de melkprijzen zijn laag. Ik wilde wel graag verder met de koeien en dan ga je op zoek naar een nieuwe aanpak.” Extensief boeren, dat moest het worden. “Dat is een veel mooiere manier, want je kunt de kringloop sluiten.” Biologisch heeft volgens Bart wel de toekomst: “Het is een stabielere markt. Ik wil niet steeds die pieken en die dalen.”

Voor Bart was het eenvoudig om aan informatie te komen. “Wij hebben een biologische boer in de familie.” Ook legde hij contact met het Utrechts Landschap. “Daar had ik gelijk een klik mee. Zij wilden graag zakendoen met een biologische boer. We hebben afgesproken om dat een jaar te proberen. Het bevalt van beide kanten goed.” In het voorjaar heeft Bart de knoop doorgehakt en is hij omgeschakeld. “De grond werd al biologisch beheerd en kon direct gecertificeerd worden. Dat maakte het interessant.” Bij Staatsbosbeheer pacht Van Laar ook enkele percelen. Het lastigste was om op het goede moment in te stappen. “Omschakelen is een relatief dure periode en je wilt wel goed uitkomen met je voervoorraad.”

Over de eerste ervaringen met Skal is hij redelijk positief. “Bij het toelatingsonderzoek heb ik goeie uitleg gekregen, o.a. over de omgeschakelde grond en het voer. De inspecteur wees mij erop dat in brokken geen omschakelingsgrondstoffen mochten zitten. Daar heb ik wel wat aan gehad.” Toen Bart zijn koeien biologisch wilde laten certificeren, moest hij opnieuw de verklaring laten zien dat de grond biologisch was. “Dat begreep ik niet, want die verklaring had ik al een keer gegeven.”

Flitsinspecties heeft hij nog niet gehad, maar hij is ook nog maar net begonnen. ”Als alles goed gaat, mag ik de melk vanaf oktober biologisch verkopen. Het vlees van de koeien duurt een half jaar langer, dat wordt april.”

Nieuws