Over ons 2015
Over ons 2015

Nieuw tarief voor Verscherpt toezicht op import uit Oekraïne en 9 buurlanden

24 May 2016

Met ingang van 20 mei worden de kosten van de in opdracht van Skal uitgevoerde extra monstername onder de Guideline verhaald op de betrokken importeurs. Hiervoor is het Tarievenblad 2016 vernieuwd. Er is een tarief van €544,-  toegevoegd voor monstername onder de Guideline. Dit tarief voor monstername is alleen van toepassing op de extra monstername die voortkomt uit de Guideline. De overige monsternamen door Skal worden bekostigd vanuit de jaarlijkse abonnementsbijdrage van de gecertificeerden.

Over de Guideline
De Europese Commissie heeft n.a.v onregelmatigheden bij importen uit o.a. de Oekraïne in 2014 en 2015 een Guideline voor import uit Oekraïne en buurlanden gepubliceerd. Het volgen van deze Guideline is gedurende heel 2016 verplicht voor importeurs van biologische producten uit Oekraïne en bepaalde buurlanden. Hieronder vallen de volgende landen: Azerbeidzjan, Wit Rusland, Georgië, Kazakstan, Kirgizië, Moldavië, Tadzjikistan, Oezbekistan en de Russische Federatie. De verplichte meldingen gelden voor de volgende producten: granen, producten van de meelindustrie, oliehoudende zaden, reststromen van de voedselindustrie en bereid veevoer.
Onderdeel van de Guideline is dat importeurs Skal actief informeren voor én na de import van bepaalde producten uit deze landen. De geïmporteerde partij wordt geblokkeerd totdat Skal de partij vrijgeeft. Skal geeft de partij vrij als uit de door de importeur geleverde documenten en door de in opdracht van Skal uitgevoerde monstername blijkt dat er geen twijfels zijn over de bio-status van de partij.

Nieuws