Over ons 2015
Over ons 2015

Net gecertificeerd: melkveehouderij Linschoten

26 February 2018

De familie Linschoten runt een melkveehouderij in het Brabantse dorp Lage Mierde. Het bedrijf is net omgeschakeld: sinds 1 januari leveren de 60 koeien op het bedrijf biologische melk. Wat was de reden om te kiezen voor biologisch, en hoe verliep het omschakelproces?
Familie LinschotenToen het melkquotum afgeschaft werd besloten Frank Linschoten, zijn vrouw Yvonne en hun zoon Corné biologisch te gaan werken. “Toen wisten we: er zit een schaalvergroting aan te komen. Daar wilden we niet in mee gaan”, licht Frank Linschoten telefonisch toe. “Ik wil mijn zoon een duurzaam bedrijf over kunnen dragen. Een niet te grote melkveehouderij waar we op een eerlijke manier een redelijk stabiel inkomen uit kunnen halen”.  

Zwaluwen in de stal
Sindsdien is er veel veranderd op het bedrijf.  De grootste verandering? “We hebben nu meer werkplezier en halen er meer voldoening uit. Ik zou écht niet meer terug willen” zegt de gepassioneerde melkveehouder. “De dieren gaan meer naar buiten, het werk is afwisselender, we hebben meer veldwerk. Ik zie ook veel meer wild in mijn weilanden.  Reeën, konijnen en hazen, maar ook weidevogels. En sinds we geen vliegen meer bestrijden, hebben we weer zwaluwen in de stal”, vervolgt hij enthousiast.

Hoge kosten
Maar omschakelen ging niet vanzelf. Het huren van extra land kostte de nodige moeite en de aanbindstal werd omgebouwd tot een voer-ligstal. Vooral de financiële kant van het omschakelen van de dieren viel Linschoten zwaar. “Je hebt een half jaar lang de kosten van biologisch, maar je krijgt betaald voor een gangbaar product. En de maandelijkse extra kosten zijn fors, bij ons kwam dit neer op zo`n drieduizend euro”.

Weer leven in de bodem
Het omschakelen van de grond viel hem juist mee. “Ik had verwacht dat stoppen met het gebruiken van kunstmest moeilijker zou zijn. We hebben de grond opnieuw ingezaaid. De opbrengst is wel wat teruggelopen, misschien zo`n vijftien procent. Misschien blijft dat wel zo. Maar het zou me ook niet verbazen als we er op den duur net zoveel af kunnen halen als voorheen. Het is alsof de grond hersteld van z`n verslaving aan kunstmest. Er weer leven in de bodem komt”.

Fijnproevers
Bijkomend voordeel: het gras smaakt de koeien beter. Hoe merk je dat? “Koeien zijn fijnproevers, ze zoeken naar het smakelijkste en eten dat eerst”, aldus Linschoten. “Toen ik nog kunstmest strooide en de koeien stonden de eerste dag in een nieuwe wei, dan begonnen ze aan de rand van het weiland, met de koppen onder het draad door te eten. Als daar aan de randen alles weggegeten was, dan pas begonnen de koeien aan het op kunstmest gegroeide gras. Zet ik nu de koeien in de wei, dan beginnen ze in het midden met eten, en onder dat draad kijken ze niet meer”.

Vertrouwen
Tijdens het omschakelen had Linschoten verschillende keren contact met Skal. “De inspecteurs zijn streng, maar wel rechtvaardig. De stal werd opgemeten, om na te gaan of er per dier genoeg ruimte is. Mijn administratie werd doorgelicht. De aankoopbonnen van voer werden streng gecontroleerd en er werd gekeken of ik niet teveel mest op mijn land heb uitgereden”. Linschoten concludeert: “het is mij duidelijk dat je er zonder meer op kunt vertrouwen dat biologisch écht biologisch is. De inspecteurs zoeken alles door, fouten en gesjoemel lichten ze er zo uit”.


Tip aan melkveehouders
Voor wie wil stoppen omdat het gangbaar niet meer lukt heeft Frank Linschoten een advies. “Zoek uit of biologisch bij je past. Je krijgt er veel werkplezier voor terug en met veertig of vijftig koeien kun je nog een prima inkomen genereren”.


Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Nieuws