Over ons 2015
Over ons 2015

Mei 2015: Jambedrijf en melkveehouder opgeschort

2 June 2015

Afgelopen maand heeft Skal Biocontrole een vervaardiger van biologische jams uit de provincie Utrecht én een melkveehouder uit Overijssel opgeschort.

Jambedrijf opgeschort
Het betreft een kleinschalige producent van biologische jams. Reden van de opschorting is dat het bedrijf onvoldoende inzicht kan geven in de interne productstromen. Hierdoor kan het bedrijf onvoldoende aantonen dat alle producten die als biologisch verkocht worden ook gemaakt zijn van biologische ingrediënten.
Het bio-certificaat is opgeschort voor een periode van maximaal zes maanden. De ondernemer kan de opschorting ongedaan maken door aan te tonen hoe zij deze afwijking structureel gaat oplossen.  Lukt dit niet binnen zes maanden, dan wordt het bedrijf gedecertificeerd.

Melkveehouder uit Overijssel opgeschort
In mei heeft Skal het bio-certificaat opgeschort van een biologisch melkveebedrijf uit de provincie Overijssel. Het melkveebedrijf voldeed niet aan de voorwaarden voor de weidegang van het vee. Tijdens een herinspectie bleek dat 90 stuks jongvee onterecht op stal stonden. Omdat dit in het verleden al eerder is geconstateerd is het bedrijf opgeschort. De opschorting is binnen een week ongedaan gemaakt door de melkveehouder die nu al het vee buiten heeft lopen. Mocht Skal de overtreding nogmaals constateren, dan wordt het bedrijf gedecertificeerd.


Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van het jambedrijf is er sprake van meerdere ernstige afwijkingen die niet worden hersteld. Dit leidt tot opschorting van het bedrijf. In het geval van de melkveehouder is er sprake van herhaling van een ernstige afwijking, dit leidt tot een opschorting.
Opschortingen van bedrijven publiceren wij geanonimiseerd op onze website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Nieuws