Over ons 2015
Over ons 2015

Juni 2019: H. van der Steege uit Kamperveen gedecertificeerd

25 October 2019

In juni 2019 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van H. Van der Steege uit Kamperveen ingetrokken. Directe aanleiding is dat er door de geregistreerde niet wordt meegewerkt aan het toezicht dat Skal houdt op het biologische landbouwbedrijf.  

Achtergronden bij de decertificatie
In mei 2019 is het bedrijf gedurende een maand opgeschort geweest als gevolg van onttrekking aan het toezicht van Skal. Skal kan vanwege weigering van inspecties niet garanderen dat het bedrijf voldoet aan de biologische regelgeving. Helaas heeft Skal geen verbetering geconstateerd met betrekking tot het verlenen van medewerking omtrent toezicht op de biologische bedrijfsvoering. Dit heeft ertoe geleid dat het bio-certificaat door Skal is ingetrokken. 

Over het decertificeren van bedrijven
De biologische sector kenmerkt zich door een goede naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode. Het intrekken van de certificatie doen we alleen bij kritieke afwijkingen. Vanaf 2017 publiceren wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats van bedrijven die we moeten decertificeren. Dit doen wij op het moment dat de decertificatie onherroepelijk is geworden. De afnemers van gedecertificeerde bedrijven worden op het moment van decertificatie al geïnformeerd. 

Over Skal Biocontrole 
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland.

Nieuws