Over ons 2015
Over ons 2015

In omschakeling: melkveehouders Gert, José en William Datema

30 May 2017

In het Groningse Niekerk ligt Boertel & Camping De Maarsdijk. Gert en José Datema en zoon William (19) ontvangen er gasten én houden er 60 melkkoeien. De melkveehouderij met 52 hectare grond schakelt om naar biologisch. Sinds april is het grasland biologisch gecertificeerd.  Wat was de reden om over te stappen en hoe ging dat?

Gert Jose en William Datema“Ons hart ligt in een bedrijfsvoering met een zo veel mogelijk gesloten kringloop”, licht Gert Datema telefonisch toe. “We zaten gangbaar al dicht tegen biologisch aan. Schaalvergroting en intensivering zagen we niet zitten. We hebben zitten dubben of we in plaats daarvan de stap naar biologisch zouden nemen. In 2016 hebben we de knoop doorgehakt. We hopen vanaf augustus biologische melk te kunnen leveren.”

Studiegroep
Datema deed mee aan een project van de provincie Groningen waarin omschakelen naar biologisch gestimuleerd wordt. De boer zat in een omschakelingsstudiegroep en had een begeleider met ruime ervaring. “We gingen op excursie naar biologische bedrijven in de omgeving, dat was erg leerzaam”, aldus de ondernemer.
Het omschakelen ging dan ook soepel. Aanpassingen aan de stal waren niet nodig. Er gingen tien koeien weg en er werd tien hectare grond aangekocht van Staatsbosbeheer. Wat de boer wel een uitdaging vindt: gras verbouwen zonder kunstmest. “De grasopbrengst is sterk teruggelopen sinds ik geen kunstmest meer gebruik. Toen ik boeren om mij heen zag maaien terwijl er op mijn land nog niets stond, was dat wel even slikken. Ik was liever even op vakantie gegaan die weken.”

Inspectie
Het contact met Skal verliep goed en de informatie over omschakelen was prima te vinden volgens de veehouder. Tijdens de inspectie kreeg Datema veel informatie en al het papierwerk werd gecontroleerd. De boer heeft een goed gevoel over de overstap naar biologisch. “Ook mijn zoon, bedrijfsopvolger, is enthousiast. Of we het waar kunnen maken is nog even spannend, maar ik ben er van overtuigd dat we de goede keuze hebben gemaakt.”

Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Nieuws