Over ons 2015
Over ons 2015

December 2016: twee bedrijven opgeschort, één bedrijf gedecertificeerd

10 January 2017In december 2016 heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van een slachter uit Gelderland en een melkveehouder uit Friesland opgeschort. Ook is er in december een paddenstoelenteler uit Limburg gedecertificeerd.
De slachter uit Gelderland voldeed bij herhaling niet aan de traceerbaarheidseisen voor biologische bedrijven. Het bedrijf heeft sinds de opschorting haar administratie en procedures aangescherpt en voldoet sinds begin januari weer aan de biologische regelgeving. Omdat de afwijkingen aantoonbaar en structureel zijn hersteld, heeft het bedrijf haar bio-certificaat terug.
Het bio-certificaat van de melkveehouder uit Friesland is opgeschort omdat het bedrijf niet-gecertificeerde bedrijfsactiviteiten uitvoerde naast het melkveebedrijf.
Van de paddenstoelenteler uit Limburg is het bio-certificaat ingetrokken. De paddenstoelenteler kocht bij herhaling grondstoffen aan bij een niet-gecertificeerde toeleverancier. Hierdoor kon de bio-status niet worden aangetoond.

Decertificaties
De biologische sector kenmerkt zich door een hoge naleving van de regels. Maar: als een bio-ondernemer de regels bij herhaling overtreedt, kan een decertificatie volgen. Bio-ondernemers moeten elke afwijking zo snel mogelijk aantoonbaar corrigeren, binnen de door ons gestelde periode.  Het intrekken en opschorten van certificatie doen we alleen bij kritieke afwijkingen.
In 2016 gedecertificeerde bedrijven publiceren wij geanonimiseerd. Vanaf 2017 zullen wij de bedrijfsnaam en vestigingsplaats publiceren van bedrijven die we moeten decertificeren.

Periode van opschorting
Het bio-certificaat van de bedrijven is bij een opschorting tijdelijk ingetrokken. Tijdens een vooraf vastgestelde periode mag het betrokken bedrijf haar producten niet als biologisch verkopen. Het bedrijf moet haar afnemers hierover informeren. De bedrijven kunnen de opschorting ongedaan maken door de afwijkingen structureel te herstellen. Als het bedrijf tijdens een herinspectie aan kan tonen dat zij aan de bio-wetgeving voldoet, dan krijgt het bedrijf haar bio-certificaat terug.  Organiseert de ondernemer dit niet binnen de periode van opschorting, dan zal Skal het certificaat definitief intrekken. Opschortingen van bedrijven publiceren wij geanonimiseerd op onze website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde inspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid.

Nieuws