Over ons 2015
Over ons 2015

April 2015: bakker gedecertificeerd en akkerbouwbedrijf opgeschort

7 May 2015

Afgelopen maand heeft Skal Biocontrole een biologische bakker uit de provincie Utrecht gedecertificeerd en een landbouwbedrijf uit Gelderland opgeschort.

Ambachtelijke bakker uit Utrecht gedecertificeerd
In april heeft Skal een biologische bakker uit de provincie Utrecht gedecertificeerd. Het betreft een ambachtelijke bakker die vooral aan eigen winkels levert.
Reden van de decertificering is dat het bedrijf onvoldoende inzicht kan geven in de interne productstromen. Hierdoor kan de bakker onvoldoende aantonen dat alle producten die als biologisch verkocht worden ook gemaakt zijn van biologische ingrediënten. De bakker is verplicht haar afnemers te informeren over de decertificering.

Landbouwbedrijf uit de provincie Gelderland opgeschort
In april heeft Skal het bio-certificaat opgeschort van een biologisch akkerbouwbedrijf uit de provincie Gelderland. Het akkerbouwbedrijf met ruim 50 ha. biologische grond, voldoet niet aan de teeltvoorwaarden. Minimaal 60% van de stikstof uit mest moet uit A-meststoffen afkomstig zijn.  Het is daarom belangrijk dat biologische boeren mest gebruiken van biologisch gecertificeerde dieren.  Het akkerbouwbedrijf voldeed bij herhaling niet aan de norm voor A-meststoffen. Daarom is zijn bio-certificaat opgeschort voor een periode van 12 maanden. De ondernemer kan de opschorting ongedaan maken door in een Plan van Aanpak aan te tonen hoe hij deze afwijking structureel gaat oplossen en vervolgens daar naar te handelen.

Over Skal Biocontrole en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van de bakker is er sprake van meerdere zware afwijkingen. Dit leidt tot decertificering van het bedrijf. In het geval van het landbouwbedrijf is er sprake van herhaling van een ernstige afwijking, dit leidt tot een opschorting.
Decertificeringen en opschortingen van bedrijven publiceren wij geanonimiseerd op onze website. Afnemers zijn dan al geïnformeerd door het betrokken bedrijf.

Nieuws