Mobile menu trigger

Voor importeurs: residuvrije partij is niet automatisch biologische partij

image

De afgelopen maanden heeft Skal partijen residuvrij veevoer gedecertificeerd omdat niet duidelijk was of de grondstoffen een biologische oorsprong hadden. Ondanks schone monsters kon de twijfel over de bio-status van de producten niet worden weggenomen. We delen dit bericht graag met andere biologische importeurs zodat ook zij weten dat de monstername niet altijd doorslaggevend is om te bepalen of een partij biologisch is. De keten waar een bio-product uit voortkomt moet volledig gecertificeerd en traceerbaar zijn. Dit betekent dat alle documenten in elke schakel van de keten overlegd moeten kunnen worden om onder andere volume, transport en opslag te kunnen verifiëren.

De bovengenoemde partijen veevoer zijn afkomstig uit 'Derde landen' en vallen onder de Guideline. Verificatie van de keten is een onderdeel van het onderzoek dat Skal doet bij importen uit deze landen. De producten moeten traceerbaar zijn tot aan het veld van de biologische boer. Wanneer het niet mogelijk blijkt de keten te traceren tot aan de gecertificeerde boer, blijft er een gerede twijfel over de bio-status van het product. Decertificatie van de partij is dan het gevolg.

Achtergronden bij Guidelines
Naar aanleiding van onregelmatigheden bij importen uit de Oekraïne heeft de Europese Commissie eind 2015 een Guideline opgesteld voor import uit Oekraïne en buurlanden. Het richtsnoer schrijft voor dat alle partijen die uit deze landen worden geïmporteerd en aan bepaalde voorwaarden voldoen, bemonsterd moeten worden. Eind 2018 heeft de Europese Commissie besloten de Guideline ook in 2019 voort te zetten voor Oekraïne, Kazakstan, Moldavië en de Russische Federatie. Daarnaast is er in 2019 een Guideline voor import uit China.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle