Mobile menu trigger

Standpunt Skal over kopergebruik bio-aardappeltelers tegen phytophthora

Skal is op de hoogte van de inzet van koper door sommige bio-aardappeltelers als gewasbeschermingsmiddel tegen phytophthora. Het zou goed zijn als de biologische sector zelf verantwoordelijkheid neemt rondom het gebruik van koperoxichloride. Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel past niet bij de uitgangspunten van de biologische sector en kan leiden tot imagoschade bij de consument.

Regelgeving
De Europese biologische verordening staat het gebruik van koper in de biologische productie toe tot 6 kg per ha per jaar. Zie bijlage II van Verordening (EG) Nr. 889/2008.
In Nederland is koperoxichloride sinds 2000 verboden als bestrijdingsmiddel, maar mag wel als bladmeststof worden toegepast.

Handhaving
Onderscheid tussen gebruik als meststof of gewasbeschermingsmiddel is juridisch niet aantoonbaar te maken. Dit maakt het lastig voor toezichthouders NVWA en Skal om in te grijpen. Wanneer Skal gebruik van koper als gewasbeschermingsmiddel vermoedt, kan zij dit doorgeven aan de NVWA die toezicht houdt op naleving van de regels voor gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (o.a. de Wet gewasbeschermingsmiddelen WgB).

Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle