Mobile menu trigger

Spuiwater van luchtwassers niet toegestaan als meststof in de biologische landbouw

Minerale stikstof niet toegestaan

Nu tot de sector doordringt dat chilisalpeter, natrikaliplus en vergelijkbare stikstofbronnen niet zijn toegestaan in de biologische landbouw, zijn telers naarstig op zoek naar andere snelle stikstofbronnen. Heel begrijpelijk. Wij krijgen veel vragen over wat wel en niet is toegestaan. Er zijn een hoop creatieve geesten met goedbedoelde initiatieven. Helaas vallen deze ideeën vaak op dezelfde norm af: minerale stikstof is in de biologische landbouw niet toegestaan.

Wat is minerale stikstof?

Dit is stikstof waarin geen organische verbindingen meer zitten. Het kan afkomstig zijn van biologische mest. Een mooi voorbeeld is spuiwater/waswater uit luchtwassers.

Voorbeeld

Uit mest komt ammoniakdamp vrij. Deze is vrij van organische koolstofverbindingen. In luchtwasser wordt de ammoniak gebonden met een zuur of met micro-organismen. Zo ontstaat er een stikstofrijke vloeistof die in de reguliere landbouw als meststof gebruikt mag worden. In de biologische landbouw niet. Deze meststof valt namelijk onder de definitie van minerale stikstof. Minerale stikstof mag in de biologische landbouw niet gebruikt worden. Dit is vastgelegd in art. 12 lid 1.e. van Vo. 834/2007.

Twijfelt u of een meststof mag gebruiken? Neem even contact met ons op. Medewerkers van Team Landbouw helpen u graag verder.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle