Mobile menu trigger

Skal Biocontrole trekt certificaat kaasbedrijf in

Controle-organisatie Skal heeft vandaag het bio-certificaat van een geitenkaasbedrijf uit Overijssel ingetrokken. Tijdens een inspectie bleek dat de gangbare en biologische geitenmelk zijn gemengd. Uit analyse van de kazen (schaap, geit) blijkt ook dat ze een voor bio niet-toegestaan conserveermiddel bevatten.

Gevolgen
Het geitenkaasbedrijf mag haar kaas niet meer als biologisch verkopen. Alle op het bedrijf aanwezige kazen verliezen hun bio-status. Het bedrijf moet haar afnemers in binnen- en buitenland informeren over haar decertificering.

Verantwoordelijkheid
De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen. Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal de ondernemer decertificeren.

Over Skal en haar sanctiebeleid
De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving. Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats. Skal kent een streng maar tevens proportioneel sanctiebeleid. Een ernstige overtreding van de bio-wetgeving leidt tot gedeeltelijke afkeuring. In het geval van dit bio-geitenkaasbedrijf is er sprake van meerdere fatale afwijkingen. Dit leidt tot gehele decertificering van het bedrijf.

Our English press release can be found here. Our German press release can be found here.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle