Mobile menu trigger

Resultaten Import Guidelines 2019

Naar aanleiding van onregelmatigheden bij importen uit de Oekraïne in 2014 en 2015 heeft de Europese Commissie eind 2015 een Guideline opgesteld voor import uit Oekraïne en buurlanden. De Guideline schrijft voor dat alle partijen (specifieke producten zoals benoemd in de Guideline), die uit deze landen worden geïmporteerd bemonsterd moeten worden. Eind 2018 heeft de Europese Commissie besloten de Guideline ook in 2019 voort te zetten voor Oekraïne, Kazakstan, Moldavië en de Russische Federatie. Daarnaast is er in 2019 een Guideline voor import uit China.

Tijd voor een korte terugblik op het eerste kwartaal van 2019
In het eerste kwartaal van 2019 heeft Skal 280 monsters laten nemen onder de guidelines. Het eerste kwartaal van 2018 ging dit nog om 52 monsternames. De forse stijging in het aantal monsternames komt met name doordat de guideline voor producten uit China van kracht geworden is. Om deze aanmeldingen binnen een redelijke termijn te kunnen verwerken heeft Skal extra personeel aangetrokken.
Ook bij Qualitas Inspection, het bedrijf dat monsters neemt in opdracht van Skal, is extra personeel aangenomen zodat de monsternames vlot ingepland kunnen worden.

Resultaten
Uit de 280 monsternames zijn in 16 partijen residuen van bestrijdingsmiddelen aangetroffen:

Product

Herkomst

Aantal partijen

Aangetroffen stoffen

Borage zaad

China

1

Chlorpyrifos

Hennepzaad (gepeld)

China

1

Hexachlorobenzene

Grondnoten

China

6

Chlorpyrifos (3x)

Chlethodim-Sulfone (3x)

Pompoenpitten

China

1

Trifluralin

Sesam(schilfers)

China

1

2,4-D

Sojaschilfers

China

1

Glyfosaat

Tarwe

Oekraïne

1

Chlorpyrifos

Zonnebloempitten

China

2

Chlormequat

Sojameel

China

1

Glyfosaat

Goji bessen

China

1

Sulfoxaflor

Bovenstaande residuen zijn in onderzoek genomen door Skal, waar nodig is het onderzoek overgedragen aan de controlerende organisatie in het betrokken herkomstland van het product. Na onderzoek neemt Skal een besluit over de biologische status van de partij. Gedurende het onderzoek zijn de partijen geblokkeerd.

Wilt u meer weten omtrent de werkwijze van de verplichte Guidelines rondom importen uit Oekraïne, Kazakstan, Moldavië, de Russische Federatie en China, lees hier meer.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle