Mobile menu trigger

Reminder voor vervaardigers: vanaf 2019 moet lecithine biologisch zijn

Vanaf 1 januari 2019 moet alle lecithine die in biologische producten wordt gebruikt van biologische oorsprong zijn. Dat betekent dat alle biologische producten die vervaardigd of verpakt worden vanaf 1 januari biologische lecithine moeten bevatten.
Ook samengestelde ingrediënten die niet-biologische lecithine bevatten mogen vanaf 1 januari niet meer gebruikt worden. Dit geldt voor alle productiemethodes.
Producten met niet-biologische lecithine die verpakt zijn in 2018 mogen nog verkocht worden na 1 januari 2019.

Aanbevolen acties
Bedrijven die lecithine gebruiken in hun producten, moeten ervoor zorgen dat zij per 1 januari 2019 over kunnen op biologische lecithine. Ook de ingrediëntendeclaratie op verpakkingen van productie van ná 1 januari 2019 moet aangeven dat de lecithine van biologische oorsprong is.
Al goedgekeurde productspecificaties mogen gewijzigd worden, maar dit hoeft niet. Bij toekomstige wijzigingen van al goedgekeurde productspecificaties kunt u de lecithine meenemen. Voor nieuwe aanvragen geldt natuurlijk wel dat alleen productspecificaties met biologische lecithine goedgekeurd zullen worden vanaf 2019.
Skal zal daarnaast vanaf 2019 in de praktijk controleren of inderdaad biologische lecithine wordt gebruikt.

Achtergrond wijziging
Deze wijziging is een onderdeel van een bredere wijziging van bijlage VIII van de 889/2008 en is al bekend sinds 2016. In bijlage VIII staan de toegestane additieven en technische hulpstoffen voor biologische producten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle