Mobile menu trigger

Reactie Skal op nieuwsgeving rondom betrouwbaarheid van biologische producten

image

Skal Biocontrole zier erop toe dat de bijna 5000 bio-bedrijven in Nederland betrouwbare biologische producten op de markt brengen. Het gebruik van de aanduidingen “biologisch” en/of “ecologisch” is wettelijk beschermd. Ondanks deze wettelijke verplichting gebeurt het dat bedrijven producten met biologische verwijzingen op de markt brengen, zonder hiervoor door Skal gecertificeerd te zijn.
Bedrijven en consumenten kunnen deze misleidende praktijken bij ons melden. (Hier kunt u verifiëren of bedrijven biologisch gecertificeerd zijn.)
Wij attenderen bedrijven op de voorwaarden verbonden aan het gebruik van biologische verwijzingen. Onze ervaring is dat meer dan de helft van deze bedrijven zich alsnog laat registreren bij Skal of de biologische verwijzingen verwijdert. De bedrijven die volharden in deze misleiding geven wij door aan de NVWA. Deze bedrijven krijgen te maken met sancties totdat zij zich conformeren aan de wet- en regelgeving.

Jaarlijks hebben Skal en/of de NVWA bij een paar bedrijven de verdenking dat ze structureel gangbare producten verkopen als biologisch. Hoewel Skal deze bedrijven zo snel mogelijk decertificeert, is het voor rechtsherstel en afschrikking van belang dat er ook andere sanctiemaatregelen tegen dergelijke bedrijven genomen worden. Denk hierbij aan boetes, straffen en het terugvordering van genoten financieel voordeel. Bij dergelijke bedrijven kan de NVWA de opsporing starten, eventueel gevolgd door een strafrechtelijke vervolging door het openbaar ministerie (OM). Skal vindt het in reactie op de berichtgeving van RTL Nieuws belangrijk dat hier meer aandacht voor komt om voldoende middelen te kunnen inzetten om zo afschrikking te organiseren voor het frauderen met biologische producten.

De biologische sector heeft transparantie en integriteit hoog in het vaandel. Het is dan ook zaak om eventuele rotte appels snel op te sporen en uit het systeem te verwijderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle