Mobile menu trigger

Reactie Skal op nieuwsbericht EUROPOL/ OPSON-organic

Skal juicht het toe dat er ook internationaal meer aandacht komt voor het onderzoek naar de betrouwbaarheid van biologische producten.

De biologische sector groeit internationaal sterk in zowel omvang en omzet als in complexiteit en diversiteit. Skal houdt toezicht op de Nederlandse biologische sector. De Nederlandse bio-sector kent naast biologische boeren ook veel importeurs en handelsbedrijven. Voor bio geldt net als voor de conventionele handel dat Nederland een echt handelsland is, met grote importstromen en doorvoer naar de rest van Europa. De betrouwbaarheid van het in Nederland verkochte bio-product is dan ook afhankelijk van de betrouwbaarheid van de hele (internationale) keten. Dat hier naast de aandacht voor certificering ook vanuit OPSON-organic aandacht voor is, doet recht aan het belang van een betrouwbare keten. Betrouwbaarheid van de keten is een voorwaarde voor een betrouwbaar biologisch product én duurzame groei van de biologische omzet.

Nicolette Klijn, directeur Skal: “De biologische sector wordt als gevolg van de groeiende omzet steeds gevoeliger voor fraude. De certificeringssystematiek is hier niet de oplossing voor, daarom zetten wij de komende jaren samen met de NVWA in op beter toezicht op niet-gecertificeerden. Dat OPSON meldingen van de biologische controle-organisaties oppakt, steunen wij van harte. “

Achtergronden
Het OPSON-organic onderzoek is geïnitieerd door de Europese Commissie en heeft o.a. gebruik gemaakt van de meldingen die biologische controle-organisaties met elkaar delen via OFIS. OFIS staat voor Organic Farming Information System en wordt binnen Europa gebruikt om meldingen te delen tussen controle-organisaties zoals Skal.
Operatie OPSON is een langlopend samenwerkingsverbond tussen Europol (Europol is het rechthandhavingsagentschap van de Europese Unie) en Interpol (de internationale politie-organisatie) dat zich sinds 2011 specifiek richt op het opsporen van voedselfraude en voedselcriminaliteit. Zij brengen jaarlijks een rapportage uit over hun onderzoek naar met name voedselfraude. Het onderzoek achter het door Europol gepubliceerde nieuwsbericht is nog niet afgerond. Publicatie van het onderzoeksrapport wordt pas na de zomer verwacht. Eén van de elementen uit het nog lopende onderzoek van OPSON is gericht op de authenticiteit van biologische producten. Het is voor het eerst dat OPSON dit thema meeneemt in haar internationale onderzoek. Voor Nederland neemt de NVWA deel aan dit onderzoek.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle