Mobile menu trigger

Pas gecertificeerd: pluimveehouder Maassen

Evert Maassen heeft in Lunteren het boerenbedrijf omgeschakeld naar biologisch. Sinds een paar weken lopen er 18.000 biologisch gecertificeerde leghennen rond op het bedrijf. Waarom kiest hij voor biologisch? En hoe pakte hij de omschakeling aan?

“Biologisch is de toekomst”, beantwoordt Evert Maassen die eerste vraag kort en krachtig. Hij licht toe: “Nederland verandert, daar moet je als ondernemer in meegaan. De consument wil duurzaam. En biologisch is de hoogste lat van duurzaamheid die je kunt halen”. Het rendement speelt ook een rol. “Biologisch levert meer op. De investering is dan wel hoger, maar om het bedrijf weer winstgevend te maken was investeren toch al nodig”, aldus de ondernemer.

Aanpak
De 7,2 hectare grote uitloop werd eerst omgeschakeld. Maassen liet gras inzaaien en plantte bomen. Ook werd er een nieuwe stal gebouwd. “Dat is een prachtig mooie volière stal geworden. De dieren hebben er de ruimte, kunnen er vliegen en lopen rond op koolzaadstrooi. Er staan pikstenen om de snavels aan te scherpen en dingen om de kippen af te leiden. Het ze naar de zin te maken”.

Betere weerstand
De kippen van Maassen leven 75 weken. Iedere kip legt in die tijd zo’n 325 eieren. De dierenarts en de leverancier van de kuikens komen regelmatig kijken hoe het gaat. “Als een kip zich lekker voelt, zal ze ook gezonder zijn. De dieren krijgen een betere weerstand door veel naar buiten te gaan”, stelt de pluimveehouder.

Papierwerk
Er komt wel behoorlijk wat regel- en uitzoekwerk bij biologisch werken kijken. “Dat is niet iets waar ik me nou zo graag mee bezig houd en dat geldt waarschijnlijk voor de meeste pluimveehouders”. En er zit behoorlijk wat papierwerk in biologisch werken, is zijn ervaring. “Van het aanplanten van bomen, het inzaaien van grasland, de aankoop van luzerne en stro tot de afzet van de eieren: ik moet alles op papier kunnen laten zien”.

Controle
De inspecteurs van Skal zijn nu drie keer op het bedrijf geweest. Ze maakten een ronde over het bedrijf, bekeken de uitloop en de stal. “In de stal moet bijvoorbeeld voldoende daglicht zijn.” De controle van de administratie was een belangrijk onderdeel van de inspecties. “Ze checkten bijvoorbeeld ook of de leveranciers waarmee ik werk een biologisch certificaat hebben. De controles waren naar tevredenheid, het certificaat is verstrekt.

Ga ervoor
De ondernemer heeft een tip aan anderen in de agrarische sector. “Wat je ook produceert: ga voor bio. Het is een opkomende markt. Bovendien is het dé manier om goed te zijn voor je dieren, je mensen en het milieu. En, in de toekomst, voor je kinderen”.


Elke maand publiceren wij de nieuw gecertificeerde bedrijven op onze website. Enkele van deze bedrijven stellen we voor via een kort interview.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Bezoekadres
Skal Biocontrole
Dr. Klinkertweg 28a
8025 BS Zwolle
Postadres
Skal Biocontrole
Postbus 384
8000 AJ Zwolle